Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Vietnam slaví první olympijské zlato v historii. Získal ho sportovní střelec Xuan Vinh

Rio de Janeiro – Až do letošní olympiády měl Vietnam v kolonce zlatých medailí nulu. V Riu de Janeiro se to však změnilo. O první nejcennější kov pro asijskou zemi se postaral sportovní střelec Hoang Xuan Vinh, jenž ovládl ve vzduchové pistoli. Premiérová "placka" z Brazílie těsně unikla Slovensku, Juraj Tužinský byl čtvrtý.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam finále vzduchové pistole mužů

Jednačtyřicetiletý Hoang vyhrál ve finále dramatický souboj s brazilskou nadějí na první cenný kov, kterou byl Felipe Almeida Wu. Ten dlouho vedoucího vietnamského střelce před poslední položkou k velké radosti bouřícího publika předstihl, ale Hoang se nenechal rozhodit a závěrečnou ranou 10,7 se vrátil o čtyři desetiny bodu s celkovým součtem 202,5 na první místo.

Postaral se tak o první olympijské zlato pro Vietnam, jehož sportovci dosud pod pěti kruhy vybojovali jen dvě stříbra. Zároveň si vynahradil zklamání z Londýna, kde mu před čtyřmi lety o jedno místo unikl ve vzduchové pistoli postup do osmičlenného finále a v libovolné pistoli byl o jednu desetinu čtvrtý.

Bronz získal Číňan Pchang Wej, jenž odsoudil o dvě desetiny bodu na nepopulární "bramborovou" pozici Slováka Tužinského. Páté místo obsadil trojnásobný olympijský šampion a obhájce zlata Čin Čong-o z Koreje.

Muži - vzduchová pistole:

1. Hoang Xuan Vinh (Viet.) 202,5 b., 2. Wu (Braz.) 202,1, 3. Pchang Wej (Čína), 4. Tužinský (SR), 5. Čin Čong-o (Korea), 6. Giordano (It.), 7. Gončarov (Rus.), 8. Rai (Indie).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články