Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Šance Sáblíkové na start v Riu opět klesly, Zabelinská jí místo neuvolní

Rio de Janeiro – Další z možností startu Martiny Sáblíkové během olympijských her v Riu de Janeiro padla. Uvolněné místo po ruské cyklistce Olze Zabelinské totiž nezaujme. Dvojnásobná bronzová medailistka z Londýna uspěla s odvoláním k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) a ve středeční časovce bude závodit.

Martina Sáblíková v sedle časovkářského speciálu
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Zabelinská byla z Her kvůli své dopingové minulosti původně vyloučena, nakonec se ovšem sportovního svátku letošního roku zúčastní. "Olga dostala číslo a odjela se akreditovat do olympijské vesnice," citovala agentura R-Sport generálního sekretáře Ruské cyklistické federace Jurije Kučerjavého. CAS podle něj umožnil start v Riu také vítězi etapy na letošní Tour de France Ilnuru Zakarinovi a Sergeji Šilovovi, kteří toho však nejspíš nevyužijí.

Šestatřicetiletá Zabelinská získala před čtyřmi lety v Londýně bronz v časovce i v závodu s hromadným startem. Za sebou má osmnáctiměsíční trest za předloňský pozitivní test na zakázaný stimulant oktopamin. Uvolněné místo chtěl pro Sáblíkovou získat právník Jan Šťovíček, který se snaží české šampionce zajistit účast v Riu.

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení žila v domnění, že si na loňském mistrovství světa olympijský start zajistila. Cyklistický svaz ale podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií. Sáblíková je nyní v Riu, kde se hodlá obrátit na Mezinárodní sportovní arbitráž.

U CAS naopak neuspěli dráhaři Dmitrij Sokolov, Dmitrij Strachov a Kiril Svěšnikov, kteří byli jmenováni ve zprávě antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a cyklistická federace UCI jim účast na olympijských hrách zakázala. Místo ruské čtveřice budou ve stíhacím závodu družstev startovat Italové.

Je nám líto, video expirovalo.
Šťovíček: V neděli bychom měli vědět, jestli Sáblíková bude na Hrách startovat
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články