Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nervozita i vydařený trénink. Střelkyně Bruns čeká na start svých disciplín

Rio - Ostrý start čeká naše sportovní střelkyně Nikolu Mazurovou a Adélu Bruns. Olympijské hry zahájí hned v sobotu 6. srpna střelbou ze vzduchové pistole na 10 metrů. Právě bronzová medailistka z Londýna v třípolohové malorážce se poslední dny před startem pere s pozicí kandidátky na nejvyšší příčky. Pomáhá jí nepřipouštět si, že startuje na olympiádě.

Adéla Bruns
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Devětadvacetiletá rodačka ze Zlína patřila před čtyřmi lety k velkým překvapením. Teď už je pod drobnohledem fanoušků a cítí na sobě větší tlak. "Bronzová už byla, teď bude zlatá," slýchá kolem sebe. "V Londýně byla středem pozornosti Kačka (Emmons), mě si nikdo nevšímal. Teď je to horší, ale musím se s tím nějak poprat," řekla.

Dosud trénovala v pohodě, ale necelých čtyřiadvacet hodin před zahájením her pocítila nervozitu. "Poprvé to na mě dolehlo. Říkala jsme si: Jejda, ještě den a už máme závod. Jsem trošku nervózní," říkala při otevření Českého domu. "Přirovnala bych to, jako kdybych šla do školy na zkoušku. Jsem taková
trémistka," prozradila o sobě.

Nervozita u ní prý není dobrým znamením. Ve škole zkoušky zvládala dobře, ale na střelbu potřebuje mít klid. "Jsem taková ve všem. Ve škole mi to nějak nevadilo, ale když jsme nervózní při střelbě, tělo není klidné a nejde se na to připravit," posteskla.

Před každým závodem se snaží soustředit jenom na práci. "Nepřemýšlet nad tím, že je to olympiáda, brát to jako jakýkoli jiný závod. Snažím se přemítat jenom o tom, co mám dělat, aby každá rána byla správně," řekla Bruns.

Adéla Bruns Sýkorová s bronzovou medailí z Londýna
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Zatímco brokaře trápí špatná střelnice, Bruns říkala, že mají podmínky dobré. Jen ji mrzelo, že na sportovišti není skoro žádná olympijská výzdoba. "Vypadá to, jako bychom stříleli někde na normálním svěťáku. V Londýně bylo plno vlajek a různých transparentů, teď to olympiádou ještě nedýchá," litovala Bruns.

Spojení s rodinou udržuje prostřednictvím internetu. Volá si s manželem Martinem a také s rodiči, trochu si i poplakala. "Měla jsem slabší chvilku a jela radši na otevření domu, abych zapomněla a dala si i pivo," usmála se.

V olympijské vesnici ji potěšila tenistka, dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová. "Odnášela jsem jídlo a za sebou slyším: Ahoj. Tak jsem se otočila a: Jééé, Petra Kvitová! To je fajn."

Bronzovou medaili z Londýna má uloženou doma v šuplíku. V dohledné době by se měla stěhovat a slíbila, že si udělá na své trofeje vitrínku. Jak velkou? "Takovou, aby se mi tam vešly všechny trofeje, co jsem vystřílela doteď," řekla, jako by s možným kovem z Ria ani nepočítala.

Adéla Bruns v Riu:

Sobota, 6. srpna

10 m vzduchová puška (13.30 kvalifikace, 15.30 finále)

Čtvrtek, 11. srpna

50 m libovolná malorážka – polohový závod (14.00 kvalifikace, 17.00 finále)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články