Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Od Amazonie po Sao Paulo: 5 fotbalových arén mimo Rio

Rio de Janeiro – Pět velkých fotbalových arén mimo pořadatelské město hostí fotbalové turnaje mužů a žen. Po dvou letech, kdy byly tyto stadiony dějišti historických soubojů mistrovství světa, opět ožívá velkým sportovním svátkem amazonský Manaus, největší brazilské město Sao Paulo, půvabné Belo Horizonte, stará brazilská metropole Salvador i ta současná Brasília.

Arena da Amazonia
zdroj: AP autor: Jose Zamith

Manaus: Aréna uprostřed Amazonie

Říční křižovatka uprostřed džungle zažila dříve rozmach především kvůli kaučukové horečce. Před dvěma lety si Manaus prožil horečku fotbalovou a letos se letmo dotkne i ta olympijská. Téměř dvoumilionová metropole rozlohou největšího brazilského státu Amazonia bude svědkem zápasů tří dnů olympijského turnaje.

Nový stadion Arena da Amazonia byl postaven na místě zbořeného Estádio Vivaldo Lima. Během světového šampionátu se stal terčem kritiky, neboť extrémní horko a vlhkost způsobovaly hráčům nemalé komplikace.

Stavba arény navržené německou designérskou skupinou GMP Architekten si vyžádala tři životy stavebních dělníků. Oproti původnímu stadionu Vivalda Limy byla navýšena kapacita, během olympijských her bude dosahovat 42 374 míst. Na aréně zaujme zejména mohutná ocelová konstrukce, která vzdáleně připomíná pekingské Ptačí hnízdo, má však i velký ekologický význam. Speciální systém podpěr má za úkol absorbovat dešťovou vodu, která se přechovává v blízkých nádržích a následně používá na zavlažování trávníku nebo na toaletách.

AMAZONIA (Manaus)

Kapacita: 42 374 diváků

Uvedení do provozu: 2013

Sao Paulo: Největší brazilské město nezůstane stranou

O olympijské emoce nebude ochuzeno ani největší brazilské město a nejbohatší a největší konurbace Latinské Ameriky a celé jižní polokoule Sao Paulo. Aréna Corinthians byla před startem světového šampionátu asi nejdiskutovanějším stadionem. Stavební práce na stadionu ve čtvrti Itaquero nabraly zpoždění kvůli tragickým nehodám, i zde zemřelo několik dělníků. Při MS nebyla aréna dostavena tak, jak bylo v plánu, teď by už mělo být vše v pořádku.

Aréna Corinthians
zdroj: FIFA

Maximální kapacita je 65 807 diváků, hrát se zde bude hned sedm zápasů. Saupaulská aréna si zahrála i v seriálu Simpsonovi, konkrétně v šestnácté epizodě 25. řady v originále s názvem You Don't Have to Live Like a Referee. Homer se v ní stane rozhodčím na mistrovství světa a rozhoduje zde zahajovací zápas (mezi Brazílií a Lucemburskem).

CORINTHIANS (Sao Paulo)

Kapacita: 65 807 diváků

Uvedení do provozu: 2014

Salvador: Olympijský turnaj v pivní aréně

Šest duelů hostí město mnoha kostelů přezdívané také Černý Řím. Bývalá brazilská metropole Salvador byla stejně jako ostatní města dějištěm fotbalového mistrovství před dvěma lety. Pro tuto příležitost vyrostla zbrusu nová Arena Fonte Nova z rýsovacího prkna skupiny architektů z německého Brunswicku, kteří vyprojektovali podobnou rekonstrukci starého stadionu v Hannoveru, jenž sloužil jako jedno z hostitelských míst mistrovství světa 2006.

Arena Fonte Nova
zdroj: FIFA

Ani Salvadoru se nevyhnuly problémy s výstavbou. V květnu 2013 se totiž po silném dešti zřítila část její kovové střechy. Stadion též používá jméno Itaipava po brazilské pivní značce. Ostatně pivovary Petropolis za to až do roku 2023 zaplatily 100 milionů dolarů.

FONTE NOVA (Salvador)

Kapacita: 48 747 diváků

Uvedení do provozu: 1951 (po rekonstrukci 2010)

Belo Horizonte: Místo brazilské fotbalové tragédie

Brazilský stadion v Belo Horizonte byl svědkem nejednoho slavného mače. Domácí klub Cruzeiro zde v roce 1966 narazil na Santos s fenomenálním Pelém v základní sestavě. Utkání v roce 1997 mezi Cruzeirem a Villa Novou si nenechalo ujít rovnou 133 tisíc fanoušků. Dne 8. června 2014 zde nastala možná největší potupa brazilské fotbalové reprezentace v historii. Německá mašina domácí favority rozstřílela v semifinále mistrovství světa 7:1.

Stadion Mineirao v Belo Horizonte
zdroj: Isifa/EPA

Po bezmála půl století po otevření místní arény došlo v roce 2012 na rekonstrukci. Ta mimo jiné zahrnovala snížení kapacity na 62 tisíc míst a kromě lepší dopravy fanoušků k aréně dbali projektanti na důraz na životní prostředí. Stadion totiž díky obrovské nádrži dokáže zadržet a recyklovat více než 6 milionů litrů dešťové vody.

Stadion je v posledních letech každý rok využíván i k nejrůznějším megakoncertům - od legendárních Kissáků přes Black Eyed Peas až po Black Sabbath.

MINEIRAO (Belo Horizonte)

Kapacita: 62 254 diváků

Uvedení do provozu: 1965 (po rekonstrukci 2012)

Brasília: Rekonstruovaný klenot v jedinečné mladé metropoli

Národní stadion Maného Garrinchy v Brasílii je se svou kapacitou pro mezinárodní utkání 68 009 míst druhou největší arénou pro olympijské hry hned po legendárním Maracaná. Rekonstruovaný klenot září v brazilské metropoli, která vyrostla uprostřed pustin na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století.

Národní stadion v Brasílii
zdroj: Xinhua autor: Xu Zijian

Nová dominanta hlavního města otevřela své brány v květnu 2013 před Konfederačním pohárem FIFA. Cena stavby se vyšplhala z původně plánovaných 300 milionů amerických dolarů až na trojnásobek. Stadion pojmenovaný po fenomenálním brazilském míčovém virtuózovi přelomu padesátých a šedesátých let se tak stal druhým nejdražším stadionem na světě hned po anglickém Wembley.

Architekt Eduardo de Castro Mello se nechal inspirovat okolními stavbami. I proto zvolil impozantní, a přitom velmi vzdušně působící betonové sloupoví a velkou otevřenou terasu, která stadion obklopuje zvenčí.

NACIONAL (Brasília)

Kapacita: 68 009 diváků

Uvedení do provozu: 2012

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články