Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Profil sportu: Vodní slalom

Ve vodním slalomu se poprvé na olympiádě závodilo v roce 1972 v Mnichově. Malá konkurence však způsobila, že na další olympijské vystoupení si museli slalomáři počkat dvacet let, od Her v Barceloně v roce 1992 se tento vodní sport na olympijském programu už objevuje pravidelně. Vodní slalom je tradiční českou medailovou jistotou, od olympiády v Atlantě se českým slalomářům povedlo vždy přivézt alespoň jednu medaili. Budou Češi v této tradici pokračovat i v Riu? Na Hrách v Brazílii se v této disciplíně představí pět českých zástupců, všichni se na olympiádu podívají poprvé.

Sport
zdroj: ČT4

Vodní slalom se jezdí na trati, která má zhruba 200 metrů a průjezd je vytyčen 20 až 25 brankami. Branky se zelenými pruhy se sjíždí shora, tedy po proudu, branky s červenými pruhy se projíždí opačně, protiproudu a jejich projetí je tudíž fyzicky náročnější.

Za dotek branky se závodníkovi k výslednému času připočítávají 2 sekundy, za každou neprojetou branku 50 sekund. Padesátisekundová ztráta většinou pro slalomáře znamená ztrátu nadějí na dobré umístění. Na olympiádě se závodí ve třech mužských a jedné ženské kategorii následovně: K1 muži (single kajak), C1 muži (single kánoe), C2 muži (dvojkánoe) a K1 ženy.

Soutěže ve vodním slalomu probíhají:

Od neděle 7. srpna do čtvrtka 11. srpna

Stadion:

Whitewater stadium

Soutěže:

K1 muži (single kajak), C1 muži (single kánoe), C2 muži (dvojkánoe) a K1 ženy

Česká účast:

Vítězslav Gebas, Jiří Prskavec, Kateřina Kudějová, v deblkanoi dvojice Jonáš Kašpar a Marek Šindler

O medaile pro Českou republiku ve vodním slalomu dosud postarali – Lukáš Pollert, Štěpánka Hilgertová a Vavřinec Hradilek, za deblkanoisty Miroslav Šimek, Jiří Rohan, dále dvojice Marek Jiras, Tomáš Máder a pro české barvy získali stříbro také Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek. Od roku 1996 je vodní slalom českou medailovou jistotou, od olympijských her v Atlantě se čeští slalomáři vždy vrátili s alespoň jedním cenným kovem. 

Sport
zdroj: ČT4

Na Hry do Ria se ale podívá kompletně "nováčkovská" slalomářská sestava, všechny české zástupce čeká olympijská premiéra. I přes kvalitní a početnou českou slalomářskou základnu může na olympiádě v Riu Českou republiku zastupovat v každé kategorii pouze jeden český závodník či závodnice.

Především v mužských disciplínách probíhal o místo do Ria tuhý boj. V nejnabitější kvalifikaci v historii českého vodního slalomu se utkalo pět kajakářů. O vítězi české kvalifikace se rozhodovalo až v posledním možném termínu na mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši. Nakonec budou Českou republiku v jednotlivcích zastupovat Vítězslav Gebas, Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová, v deblkanoi pak dvojice Jonáš Kašpar a Marek Šindler. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články