Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Bez moře, přesto na olympiádě. Jako jediné, říkají jachtařky Burská s Tkadlecovou

Čeští jachtaři znovu nebudou na olympijských hrách chybět. Postup na olympiádu si zajistila windsurfařka Kateřina Švíková a posádka Zosia Burská a Sára Tkadlecová v kategorii 49erFX. Dvojice spolu jezdí dva roky a původně plánovala postup až na další hry v Los Angeles. 

České surfařky třídy iQFoil předvedly na "Regatě poslední šance" na francouzské Riviéře nevšední souboj. Vedle Kristýny Piňosové se o postup střetly sestry Švíkovy. Starší Kateřina zvítězila, mladší Barbora skončila hned za ní druhá.

"Fandíme si navzájem a podporujeme se. Před závodem jsme se objaly, ujistily se, že se máme rády, ale teď že do toho jdeme. Ségra je můj nejbližší člověk, jsem ráda, že spolu můžeme probrat spoustu věcí," řekla Švíková.

Zatímco surfařka měla výsledky pod kontrolou, posádka v kategorii 49erFX až na břehu od televizního štábu zjistila, že se kvalifikovala. "Nevěřily jsme tomu asi dva dny, pořád jsme zkoumaly, jestli ve výsledcích nenastala nějaká změna. Jezdíme spolu dva roky a v našem plánu byla až olympiáda v Los Angeles. Ale všechno si tak nějak sedlo, že postupujeme už teď," uvedla Tkadlecová.

Olympijská regata se v létě během Her v Paříži bude konat v Marseille. "V naší třídě tam budeme reprezentovat jedinou zemi, která nemá přístup k moři. Přibližně 180 až 200 dnů v roce se musíme připravovat v zahraničí, nejčastěji v chorvatském Zadaru. Do Marseille se chceme ještě dvakrát vypravit na tréninkový kemp," dodala Burská.

Zatímco dvojice potřebuje ve své třídě hlavně fyzickou sílu, surfařka spíš vytrvalost. "Pokud netrénujeme na vodě, chodíme do posilovny. Já ovládám kormidlo, Sára zase hlavní plachtu. Vzájemná spolupráce je naprosto zásadní. Závod je hodně náročný, většinu času během jízdy stojíme či visíme," popsala Burská.

Švíková začínala na plachetnici, ale moc ji to nebavilo. Hledala větší adrenalin. "Prkno sviští nad vodou rychlostí 40–50 kilometrů v hodině. V českých podmínkách se opravdu připravovat nejde, to je jen pojíždění na vodě," uvedla surfařka, která má španělského trenéra a tráví tak hodně času v Cádizu.

Český úspěch má i polskou příchuť. "Rodiče jsou z Polska, ale narodila jsem se v Praze, mám dvojí občanství. Dva roky jsem reprezentovala Polsko, což byla dobrá zkušenost, jachting je tam na lepší úrovni," vysvětlila Burská, která má s partnerkou pro změnu za trenéra Chorvata.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články