Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lezce v čele s Ondrou čeká boj o olympiádu, rozhodne se v Šanghaji a Budapešti

Čtyři čeští lezci budou v Šanghaji a Budapešti bojovat o účast na olympijských hrách v Paříži. Právo zúčastnit se kvalifikační série získali vedle tuzemské jedničky Adama Ondry také Martin Stráník, Eliška Adamovská a Michaela Smetanová. V každé kategorii si letenku do Paříže zajistí 12 ze 48 účastníků. Předseda Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek vyjádřil přání vícenásobného českého zastoupení mezi postupujícími.

Adam Ondra na mistrovství světa v Bernu
zdroj: facebook.com/Český horolezecký svaz

V kvalifikaci se bude stejně jako na olympijských hrách soutěžit v kombinačním formátu boulderingu a obtížnosti. "Myslím, že docela rozumnou šanci postoupit mají všichni čtyři. Záleží, jak budou cesty postavené, co komu sedne. Základ by byl, aby se kvalifikovali dva sportovci, ale podaří se snad i něco lepšího," řekl Bloudek.

Třetí příležitost zajistit si účast v Paříži bude mít Ondra, který před třemi lety v Tokiu skončil při premiéře sportovního lezení v tehdejší trojkombinaci šestý. Na loňském MS nevybojoval potřebnou medaili, když obsadil šestou příčku, v říjnové evropské kvalifikaci o jediné volné místo byl čtvrtý. Tentokrát má větší šanci. "Je to pro mě uklidňující v tom, že vstupenek je víc a není to jen jeden závod, ale dva. Výsledky těch závodů se sčítají. Dobrý základ je dostat se na obou do finále a potom už by to mohlo do té dvanáctky vyjít," vysvětlil Ondra.

Je nám líto, video expirovalo.
V kvalifikacích OH se představí čtyři čeští lezci

K olympijské kvalifikaci, která začne za měsíc v Šanghaji a vyvrcholí od 20. do 23. června v Budapešti, směřuje svůj trénink. "Nemám žádné zranění, můžu se připravovat naplno. Nejdůležitější je pro mě lezení na obtížnost, to je víc závislé od toho, jestli mám natrénováno, hlavně vytrvalostní fyzičku. V boulderingu je to taková rutina. Ti úplně nejlepší dva, tři, čtyři v lezení na obtížnost tam nebudou, proto mám větší šanci nahnat co nejvíc bodů," přiblížil.

Parťáci odmalička

Kvalifikaci absolvuje společně s vrstevníkem Stráníkem. Zejména v Šanghaji, kam bude muset česká reprezentace kvůli aklimatizaci odletět s předstihem, Ondra oceňuje, že bude mít společnost. "To, že tam budeme poslední dny trénovat spolu, je skvělé, protože my jsme parťáci odmalička. On se přistěhoval na střední školu do Brna, takže jsme roky denně trénovali spolu. Je vždy příjemné se takhle po dlouhé době znovu vidět denně," svěřil se.

V zájmu startu na Hrách tráví drtivou většinu času na umělé stěně. Skalní lezení výrazně omezil. "Na skály si občas zajedu, ale to je spíš takový mentální relax," poznamenal.

Očekávanému vrcholu sezony podřídí i závodní program. "Nějaké Světové poháry asi objedu, ale ještě nejsem rozhodnutý, jaké. Do olympiády je Světový pohár zvláštní, protože priorita závodníků je jinde," doplnil s tím, že se těší na zářijový Světový pohár v boulderingu v Praze, kde loni skončil druhý.

Eliška Adamovská (vlevo)
zdroj: Reuters

Na olympiádu pomýšlí i Adamovská. "Bude to hodně náročné, jelikož výběr je jen dvanáct lidí, a to ještě můžeme být šťastní, že nám to zvedli z původních deseti. Konkurence je opravdu velká," uvedla dvaadvacetiletá lezkyně.

V tréninku se více zaměřuje na bouldering, který je její slabší disciplínou. "Zlepšení vidím, ale jde to pomalu. Já už si na to připadám někdy trošku staře, že moje tělo se neučí tak rychle a musím to strašně moc opakovat. Zároveň se snažím nepřestat soustředit na lano," přiblížila.

Kvalifikační závody budou i fyzicky náročné. Tři kola – kvalifikaci, semifinále a finále – absolvují lezci nepřetržitě čtyři dny za sebou. "Je důležité mít natrénováno na to, aby měl člověk výbornou formu první i poslední den," poznamenal Ondra. "Trénink je kvůli tomu velmi, velmi náročný, je to víc dnů v kuse. Snažím se pracovat na tom, abych se poslední den cítila podobně nebo i stejně a abych podávala dobré výkony," doplnila Adamovská.

Olympijská kvalifikační série je poslední šancí zajistit si účast v Paříži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články