Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Galušková po postupu do Paříže slavila i bronz z hlídek, muži berou evropské zlato

Antonie Galušková si finálovou účastí na mistrovství Evropy kajakářů zajistila letenku do Paříže. Na famózní semifinálovou jízdu ve slovinské Lublani však nenavázala. Ve finále dojela sedmá, pátá skončila Tereza Fišerová i Vít Přindiš. Jiřího Prskavce o bronzovou medaili připravila padesátisekundová penalizace. Chuť si čeští reprzetnanti spravili ve hlídkách. Bronz si vyjela trojice Galušková, Beková a Fišerová. O stupínek nejvyšší se postarali Prskavec, Přindiš a Krejčí.

Jiří Prskavec, který bude za dva měsíce v Paříži obhajovat olympijské zlato, sedmý evropský titul do sbírky nepřidal. Šanci ztratil po penalizaci 50 sekund za chybně projetou osmnáctou branku. Prskavec v kanále na předměstí Lublaně absolvoval první letošní závod v kategorii K1, protože se více zaměřil na kánoi, kde má šanci vybojovat rovněž nominaci na olympiádu v Paříži.

Po nadějném začátku měl problém se čtvrtou brankou od konce. "Uhodil jsem ji, aby kolem mě projela. Což znamená úmyslné odhození a správné posouzení za 50 (trestných) sekund," řekl Prskavec. V nevyzpytatelné divoké vodě se snažil o riskantní manévr, který mu nevyšel. 

Vyhodnotil, že válec pod mostem, kterým se muselo projet ze sedmnácté do osmnácté branky, je příliš úzký a vysoký, než aby ho propádloval. Hrozilo, že by se v něm zasekl, takže se na něj pokusil naskočit. "Nahodil jsem to a ten úhel přes půlmetrový pruh, ve kterém se dalo jet, jsem měl shora dolů. Tím pádem mi to krásně klouzlo, bohužel pod tu bránu," poznamenal k neúspěšnému manévru. Nakonec obsadil mezi 12 finalisty deváté místo.

I ostatní čeští kajakáři a kajakářky zůstali na mistrovství Evropy slalomářů v Tacenu v individuálním závodu bez medaile. Přindiš doplatil na dvě trestné sekundy na třinácté brance, bez nich by skončil druhý. Fišerová sice zajela čistě, ale od bronzové medaile, kterou získala na loňském ME v Krakově, ji dělilo 1,35 sekundy.

Antonie Galušková, jež si v dopolední kvalifikaci zajistila olympijskou účast v Paříži, byla sedmá. Zatímco v kvalifikaci měla nejlepší čas, tentokrát jí jízda tolik nesedla. "Na finále byla trochu jiná voda, ale nevím, jestli stoupla, nebo klesla. Ale každopádně ve čtvrté bráně jsem v kvalifikaci krásně sklouzla po vlně, ale ve finále tam nebyla. Bohužel mi nevyšel ani válec na brankách 17 a 18," řekla.

Evropské tituly na kajaku získali poprvé Ital Giovanni de Gennaro a Polka Klaudia Zwoliňská.

Češi si spravili chuť v závodě hlídek

Naopak v neolympijské disciplíně české týmy slavily. Podruhé za sebou byla na evropských stupních vítězů hlídka kajakářek. Po loňském stříbru z Evropských her, u něhož byly Galušková s Fišerovou, v Lublani dojely s Kateřinou Bekovou třetí. Na vítězné Slovinky ztratily více než devět sekund, předstihly je ještě Francouzky.

Po dvou letech se i na mužský trůn vrátily české barvy. Česká trojice Jiří Prskavec, Jakub Krejčí a Vít Přindiš zajela čistě a zvítězila o 4,35 sekundy před Rakouskem. Od roku 2016 vyhráli Češi hlídku kajakářů posedmé z posledních devíti ME, Prskavec s Přindišem u toho byli pokaždé.

Český kajakářský souboj o Paříž

Olympijská tajenka mezi českými kajakářkami byla prakticky vyřešena výkonem Bekové. Debutantce na velké seniorské akci se kvalifikační jízda nepovedla a bylo jasné, že to na finále stačit nebude. Nakonec obsadila 27. příčku. K ohrožení Galuškové přitom potřebovala být nejlepší Češkou a získat nejhůře stříbro.

Galušková pak předvedla suverénně nejlepší kvalifikační jízdu ze všech slalomářek. Jako jediná se dostala pod 100 sekund a Slovenku Zuzanu Paňkovou, která postoupila jako druhá, za sebou nechala o 4,94 sekundy.

"Já jsem tenhle závod chtěla brát jako mistrovství Evropy a olympijskou nominaci brát jako druhotnou. Měla jsem to v hlavě celou dobu, ale říkala jsem si, že tohle pro mě není o olympiádě, ale o mistrovství Evropy. Užít si závod, ukázat světu, že sem patřím. Jsem strašně vděčná, jak jsem to sjela," prozradila po dopoledním programu.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Lublani:

K1: 1. De Gennaro (It.) 86,56 (2 trest. sekundy), 2. Leitner (Rak.) -2,96 (0), 3. Chiarello (Švýc.) -3,87 (0), ...5. Přindiš -4,31 (2), 9. Prskavec -51,36 (52), v kvalifikaci 17. Tunka, 24. Krejčí (všichni ČR).

Hlídky 3xK1: 1. Česko (Prskavec, Krejčí, Přindiš) 105,17 (0), 2. Rakousko -4,35 (0), 3. Francie -4,69 (4).

Ženy: 1. Zwoliňská (Pol.) 95,77 (0), 2. Paňková (SR) -4,95 (0), 3. Franklinová (Brit.) -6,53 (0), ...5. Fišerová -7,88 (0), 7. A. Galušková -10,67 (0), v kvalifikaci 27. Beková (všechny ČR).

Hlídky 3xK1: 1. Slovinsko (Terčeljová, Hočevarová, Novaková) 124,55 (2), 2. Francie -7,27 (6), 3. Česko (A. Galušková, Beková, Fišerová) -9,22 (4).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články