Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Paloudová vybojovala účast na OH. Pořádně jsem nastartovala svou rychlostňáckou kariéru, libovala si

Na olympijských hrách bude po 16 letech také česká závodnice v rychlostní kanoistice. Kajakářka Anežka Paloudová obsadila na pětistovce v dodatečné evropské kvalifikaci v maďarském Szegedu postupové druhé místo. Nedávno ještě závodila ve sjezdu na divoké vodě, a tak skvělému úspěchu nechtěla zprvu ani uvěřit.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Anežky Paloudové po nejtěžším závodu kariéry a postupu na OH

"Nevěřím, že já, sjezdařka, jsem se tady v rychlostní kanoistice dokázala nominovat na olympijské hry. Je to pro mě něco neskutečného," radovala se Paloudová.

Pětadvacetiletá Paloudová s rychlostní kanoistikou začala až po příchodu na vysokou školu, v Szegedu vyhrála rozjížďku, z níž postoupila rovnou do finále. V něm zaostala jen o šest setin sekundy za vítěznou Ukrajinkou Marijou Povchovou.

V individuálních kategoriích postupovaly z dodatečné kvalifikace dvě lodě a před třetí Anjou Ostermanovou ze Slovinska měla česká reprezentantka náskok 36 setin sekundy.

Náročný závod mezi Ruskou a Běloruskou

Zvládla i náročnou konkurenci v individuální disciplíně, kterou v Szegedu rozšířily i kajakářky z Ruska a Běloruska startující pod neutrální vlajkou.

"To, že to bude velký boj, bylo jasné. Nevěděli jsme vůbec, jak na tom jsou, jaká byla jejich příprava a co se v ní odehrálo. Ještě jsem startovala přímo mezi Ruskou a Běloruskou, což bylo náročné. Nakonec si myslím, že jsem se s tím dokázala porvat výborně," dodala Paloudová po závodě, který označila za nejtěžší v kariéře.

Díky sjezdařské minulosti nemá problém s jakýmikoliv podmínkami včetně větru, který v Szegedu foukal. "Myslím si, že je to minimálně moje mentální výhoda v tom, že si řeknu: 'To mi sedí', ať je jakékoliv počasí," pochvalovala si.

Trénink na hladké vodě ji provází vysokoškolským studiem, které by letos měla uzavřít. "Řekla bych, že jsem takhle ne zakončila, ale pořádně nastartovala tu svou rychlostňáckou kariéru," doplnila přítelkyně Josefa Dostála, jenž by rovněž v Paříži neměl chybět.

Čtyřnásobný olympijský medailista jí také přispěchal hned po závodě pogratulovat. "O pádlování se spolu bavíme často. Že teď s největší pravděpodobností pojedeme společností, tak to bude tématem našich hovorů," zdůraznila nadšená Paloudová.

Pět českých lodí na OH

Česká reprezentantka tak může navázat na olympijskou účast Michaly Mrůzkové a Jany Blahové. Ty v Pekingu v roce 2008 skončily osmé na deblkajaku na 500 metrů.

Naopak kanoistka Denisa Řáhová měla k vysněnému postupu daleko. Ve finále dvoustovky obsadila poslední, devátou příčku s více než třísekundovou ztrátou na druhou pozici.

Po postupu Paloudové bude mít česká rychlostní kanoistika na OH pět lodí. Od loňského MS má Česko jisté místo v mužské kánoi i kajaku na 1000 metrů a deblkajaku a deblkánoi mužů na 500 metrů. Jmenovitá nominace by se měla uzavřít po Světovém poháru v Szegedu, který od pátku do neděle naváže na olympijskou kvalifikaci.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články