Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dostál vybojoval na MS stříbro, bratrům Fuksům o jednu příčku uniklo Tokio

Je tu první česká medaile. Kajakář Josef Dostál na mistrovství světa v kanoistice v Maďarsku ve finále olympijského kilometru získal stříbrnou medaili. Dostál v Szegedu vyhrál páteční semifinále, ve finálové jízdě nestačil pouze na domácího kajakáře Bálinta Kopasze. Postoupil na olympiádu v Tokiu 2020, na rozdíl od bratrů Petra a Martina Fuksových. Martin Fuksa si alespoň spravil chuť postupem do finále.

Josef Dostál
zdroj: ČTK/AP autor: Zsolt Szigetvary

Dostál získal pro českou výpravu v Maďarsku první cenný kov. Dlouho se držel obhájce titulu Fernanda Pimenty z Portugalska. "Nechtěl jsem ho nechat ujet, aby mu moc nenarostla křídla," řekl Dostál.

Domácí Kopasz nebyl daleko zpět a v závěrečných stovkách metrů drtivě zaútočil. "Kolem 750 metrů jsem už tušil, že je tam s námi, a jestli předvede ten finiš, co umí, že to bude špatný," popisoval Dostál. Maďar se kolem něj i Pimenty přehnal a vyhrál o sekundu a čtvrt.

Bratrská dvojice Fuksů na deblkanoi na kilometru skončila ve finále poslední devátá, potřebovala o příčku lepší umístění ke kvalifikaci na letní hry. O naději je ve finále definitivně připravila vlna, kterou dostali do stříbrných Kubánců. 

"Když ji dostanete, chvíli na ní můžete jet, ale pak když vás přejde, začne to házet ze strany na stranu a nemůžete zabírat. Hodně vás stahuje směrem k bójím, tam ani nemůžeme moc pádlovat, abychom nebyli diskvalifikovaní," řekl Petr Fuksa.

Když se jejich osmou dráhou přehnala osudná vlna, zlomilo je to. "Asi psychicky i fyzicky. Když se dostane ta vlna, není jednoduché za ní jet. A když vás přejde, je hotovo. Vypustili jsme to. Věděli jsme, že už tam nejsme, a stejně by to nešlo dál jet," vykládal Petr Fuksa.

Martin Fuksa si odpoledne zajistil finále, Dostál na deblkajaku také

Na singlu pak Martin Fuksa uspěl v odpoledním semifinále olympijského kilometru, na němž obhajuje stříbro. Do nedělních bojů o medaile postoupil z druhého místa za Brazilcem Isaquiasem Queirozem Dos Santosem. Suverénní postup slavili i Dostál s Radkem Šloufem na deblkajaku. Při premiérovém společném startu na MS zajeli nejrychlejší čas ve svém semifinále a dál bojují o místo pro Tokio.

Dostál se do odpoledne skvěle zmobilizoval. "Od prvních záběrů jsem Radka cítil neskutečně dobře, krásně se trefoval do mých záběrů. Takticky to byl dobře zvládnutý závod. To manko fyzických sil z toho poledne tam sice bylo znát, ale zas tak markantní nebylo," řekl. Šlo ale o mimořádnou zátěž. "Výkony, co podáváme, jsou na hranici přežití. Někdo netrénovaný by po tomhle vypětí skončil v nemocnici," poznamenal Dostál.

Naději stále živí také čtyřkajak Jakub Špicar, Lukáš Nepraš, Daniel Havel, Jakub Zavřel, který postoupil do finále olympijské pětistovky ze třetího místa v semifinále. Finále na neolympijských tratích v neděli čeká deblkajak Filip Šváb, Ondřej Bišický (200 m) a čtyřkanoi Kryštof Hájek, Daniel Kořínek, Antonín Hrabal, Ivan Procházka (500 m).

Kanoista Filip Dvořák obsadil na neolympijské trati na 500 metrů šesté místo. Vyhrál olympijský šampion Němec Sebastian Brendel, velký soupeř Martina Fuksy na kilometru. Deblkajak Jan Vorel, Vilém Kukačka dojel při premiéře mezi seniory ve finále neolympijské pětistovky sedmý.

Desáté zlato v řadě na velké mezinárodní akci na trati 200 metrů slaví kajakářka Lisa Carringtonová. Novozélandská šampionka neprohrála na sprinterské dvoustovce na mistrovství světa od roku 2011, postupně do své sbírky přidala osm titulů z MS a dvě olympijská zlata.

Ve finále dvoustovky kanoistek naopak překvapila teprve sedmnáctiletá Američanka Nevin Harrisonová, která svůj debut ozdobila titulem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články