Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Dostál, Fuksa, čtyřkajak a někdo další? Račice hostí MS v kanoistice

Račice – Vrchol sezony je tady. Nejlepší světoví rychlostní kanoisté se scházejí v Račicích. Na české území se mistrovství světa vrací po dlouhých 59 letech. Reprezentační trenér Pavel Hottmar by byl spokojen se třemi medailemi a pěti finálovými účastmi v olympijských disciplínách. Na cenné kovy pomýšlejí hlavně kajakář Josef Dostál, kanoista Martin Fuksa a nově složený čtyřkajak. Čtvrteční a páteční program bude ve znamení rozjížděk a semifinále, o medaile se bude závodit o víkendu. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz. První z nich startuje v pátek v 16:20.

MS v rychlostní kanoistice
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Dostál kvůli přípravě na mistrovství světa vynechal evropský šampionát. Po olympiádě v Riu, kde získal medaili na singlu i čtyřkajaku, se v této sezoně koncentruje jen na individuální závody a velkou posádku opustil. Vedle olympijského kilometru začal závodit i na pětistovce. Na MS chce získat dvě zlaté medaile. "Cíle jsou nejvyšší. Rád bych dvakrát vyhrál. Jsou to skromné cíle vysokého člověka," prohlásil s úsměvem dvoumetrový kajakář na začátku srpna. Zatím jediný titul mistra světa na singlkajaku získal v roce 2014 v Moskvě.

Kontinentálního šampionátu se na rozdíl od Dostála zúčastnil kanoista Fuksa, který si z Plovdivu odvezl stříbro na kilometru a zlato na neolympijské pětistovce. Stejné medaile získal na mistrovství světa 2015. Také on by rád v Račicích bral dva cenné kovy, i když na rozdíl od Dostála nehovoří o dvou titulech. "Jedu dvě disciplíny a moje skromné já mi nedovolí říct, že chci dvě zlaté. Dovolí mi ale na druhou stranu říct, že mám na to získat dvě medaile a budu se snažit je získat," uvedl.

Na první společnou velkou medaili může útočit nově složená posádka čtyřkajaku, která se po změně olympijského programu představí na pětistovce. Bronzovou posádku z olympijských her v Riu de Janeiro opustili Josef Dostál a Lukáš Trefil, místo nichž k Danielu Havlovi s Janem Štěrbou přišli Jakub Špicar a Radek Šlouf.

Na ME byla nová čtveřice zklamaná po dvou čtvrtých místech. Těsně před světovým šampionátem se změnilo pořadí kajakářů v lodi, na poslední čtvrtou pozici se místo Štěrby posunul Šlouf.

Celkem bude Česko na MS v Račicích reprezentovat 33 závodníků a závodnic. Nejmladší členkou týmu bude patnáctiletá Barbora Galádová, která se chystá závodit na deblkajaku s o rok starší Štěpánkou Sobíškovou. Po 26 letech se na MS vrací sedmačtyřicetiletý kanoista Petr Bubanec, který si vybojoval nominaci v deblkanoi na dvoustovce s Danem Drahokoupilem.

Labe aréna připravena

Česká reprezentace našla zázemí v Labe aréně, výprava tam i bydlí. Většina z dalších zhruba 1200 sportovců do Račic dojíždí.

Pro návštěvníky jsou připravená dvě velká záchytná parkoviště, na závody je bude vozit kyvadlová doprava. "Každých deset minut nám jezdí autobus, zastavuje na dvou zastávkách, ve Štětí a u vlakové zastávky v Hněvicích. Postupně je budeme odbavovat," řekl koordinátor dopravy šampionátu Štěpán Krpata.

Uzavírka obcí platí od čtvrtka do neděle. "Zcela uzavřena bude obec Račice a Záluží a objízdné trasy budou značeny," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová. Do Račic se dostanou jen řidiči se speciálním povolením pořadatelů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články