Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Zápolení nejen se svými limity. Ukrajinský plavec nevzdává boj o Paříž, válce navzdory

Zatímco olympijská pochodeň míří z Řecka do Francie, válečné ohně, které na území Ukrajiny svojí trvající agresí udržuje ruská armáda, stále hoří. Válka a její dopady na životy lidí významně komplikují i přípravu ukrajinských sportovců, kteří usilují o to, aby vybojovali účast na Hrách v Paříži. Není to jen zápolení se svými vlastními limity.

Je nám líto, video expirovalo.
Přípravu ukrajinských sportovců komplikuje válka

Když předloni v únoru začala ruská invaze, olympijský dálkový plavec Ihor Červynskyj se vydal na trénink. Přípravu sportovce narušily ruské útoky na sportovní centra, ale vzdát se možnosti kvalifikovat se na letošní Hry nechce.

"Stěžovat si na soutěžích, že vás bombardují, stejně jako že jste onemocněli, to není zvykem. K čemu ses připravil, to jsi uplaval," řekl Červynskyj.

Komplikace za komplikací. "V Charkově teď platí zákaz trénovat, takže pro každý případ potřebujete povolení," popsal vedoucí oddělení mládeže a sportu v Charkovské oblasti Konstantin Anančenko.

Červynskyj nyní trénuje v menším bazénu v Charkově, který se po útocích podařilo opravit. Vrchol své kariéry zažil před dvaceti lety. Olympiády se účastnil čtyřikrát. V té době ale mezi ruskými a ukrajinským sportovci takové napětí nepanovalo.

"Mám ruské kamarády. Mluvil jsem s nimi a ukazoval, co se tady děje. Začali to tam vyprávět, ale jejich ruští nadřízení jim řekli, ať drží jazyk za zuby," poznamenal Červynskyj.

Ukrajinští dálkoví plavci na letošním kvalifikačním mistrovství světa v Dauhá kvůli válce nestartovali. Na Hry se může Červynskyj dostat jenom po splnění limitů. Neustálé nebezpečí však sportovním výkonům nenahrává.

Den před natáčením reportáže ČT u domu Ihora dopadla letecká puma. "Tyhle útoky jsou naše realita, na kterou jsme si zvykli."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články