Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Znakařka Baumrtová má další český rekord, padesátku zlepšila o 11 setin

Další rekord pokořen. Simona Baumrtová posunula českou hranici na distanci 50 metrů znak o 18 setin a s časem 27,78 sekundy postoupila z rozplaveb do semifinále mistrovství Evropy ve skotském Glasgow. Ve finále na 1500 metrů se představí kraulař Jan Micka, který postoupil ze šestého místa s časem 14:58,94 minuty.

Sport
zdroj: ČT4

Loni v červnu na mítinku v Římě šestadvacetiletá plavkyně z Chomutova vylepšila národní maximum hned dvakrát a časem 27,89 se poprvé dostala pod 28 sekund. Dnes ve Skotsku potvrdila roli spolufavoritky a čtvrtou rozplavbu vyhrála.

"Jsem ráda, že se mi to povedlo. Super! Cítila jsem se dobře, byl to můj první start, takže to bylo takové trošku nervózní. Ještě nervóznější než obvykle. Jsem ráda, že jsem to zvládla takhle. Je to padesátka, člověk se ani nezadýchá a pomalu je na konci," řekla Baumrtová.

Je nám líto, video expirovalo.
Znakařka Baumrtová na padesátce slaví rekord i postup do finále

Potěšil ji i pátý nejlepší čas. "To je super. Hrozně bych si přála to odpoledne v semifinále zopakovat a dostat se do finále, to je můj plán. Každopádně dát si osobák na velké akci je skvělé," pochvalovala si šestadvacetiletá Baumrtová.

Nová členka české reprezentace Anika Apostalonová obsadila časem 29,22 celkově 28. místo z 51 závodnic. Nejrychlejší byla Britka Georgia Daviesová v novém evropském rekordu 27,21.

Finále je na pořadu v neděli, kdy bude o cenný kov bojovat také kraulař Micka. Již v pátek na úvod šampionátu ve Skotsku se dostal do finále své doplňkové trati na 400 metrů a skončil šestý.

Micka ve své rozplavbě dohmátl třetí, když nakonec předčil Itala Domenica Acerenzu, jenž byl většinu závodu před ním. Na druhého Nora Henrika Christiansena ztratil 91 setin.

"O Italovi jsem dlouho nevěděl a myslel jsem, že je celou dobu za námi. Po osmistovce jsem viděl, že tam je a že plavu čtvrtý. Věděl jsem, že jestli chci do finále, tak se musím držet Nora a případně ho porazit," uvedl Micka.

"Po osmistovce jsem měl pocit, že Christiansena stahuju, ale pak mi vždycky ujel. Nakonec se mi ho podařilo uviset a porazil mě jenom o vteřinku, což je na rozplavby dobré. Uvidíme zítra," doplnil Micka.

V dnešních rozplavbách se představili ještě další tři čeští reprezentanti. Petr Novák na motýlkářské dvoustovce dohmátl v čase 2:00,84 a obsadil 25. místo, Kristýna Horská byla 44. na stovce prsa za 1:11,80 a Jan Šefl na 100 m volný způsob skončil šedesátý za 50,88.

Peaty stanovil nový světový rekord na trati 100 metrů prsa

Britský plavec Adam Peaty vytvořil světový rekord na trati 100 metrů prsa. Třiadvacetiletý favorit ve finálovém závodě časem rovných 57 sekund vylepšil vlastní maximum z předloňských olympijských her v Riu de Janeiro o 13 setin.

Pětinásobný mistr světa Peaty obhájil zlatou medaili a získal už osmý titul evropského šampiona v kariéře. Britové v disciplíně slavili double, protože se ztrátou více než půldruhé sekundy dohmátl jako druhý James Wilby.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články