Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Ježek se rozloučil ve 2. kole, Ječmínka zastavila světová jednička

Budapešť - Mistrovství světa dospělo k třetímu soutěžnímu dni a pozornost českých fanoušků si vysloužil zejména Jaromír Ježek. Velezkušený judista však v kategorii do 73 kilogramů při profesionální derniéře vypadl už ve 2. kole, když nestačil na Němce Anthonyho Zingga. Druhý z českých reprezentantů v totožné váhové kategorii Jakub Ječmínek došel do 3. kola, kde už byla nad jeho síly světová jednička a nakonec také vítěz turnaje Japonec Soiči Hašimoto. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy souboje Ježek - Zingg

Třicetiletý Ježek chtěl končit loni po olympijských hrách, ale rozhodl se kariéru prodloužit. Před odjezdem na šampionát oznámil, že půjde o jeho poslední turnaj předtím, než se vrhne na trenérskou dráhu. A toužil se loučit úspěchem.

Po volném losu v prvním kole nicméně nestačil ve druhém na třiadvacetiletého Zingga, který Ježka zdolal po podkopu nohy ze strany na ipon.

"Bylo to pro mě krátké, rychlé, výstižné. Rozhodlo se rychleji, než jsem čekal. Končím," řekl smutně Ježek. "Němec to trefil nádherně. Věděl jsem o jeho technikách, připravoval jsem se, ale byl to od něj nádherný pohyb a mně vylétly nohy nahoru," pochválil soupeře.

Jeho plán ukončit kariéru platí. "Od září jdu na druhou stranu. Nebudu se tejpovat 45 minut před tréninkem a pak to dalších 45 minut sundávat. Spíš si pověsím stopky na krk a budu hlídat, jak kluci makají. Rád jim předám své zkušenosti a budu jim radit," řekl k plánované kariéře kouče. "Chtěl bych vychovat budoucího olympijského vítěze. Myslím, že potenciál tam je. Jsou tam hvězdičky, které stačí proměnit v hvězdy," naznačil svůj budoucí cíl.

Čtyřiadvacetiletý Ječmínek, jenž při svém třetím startu na světovém šampionátu poprvé vyhrál, postoupil do 3. kola. V prvním měl volný los a ve druhém si poradil na wazari se Saidmuchtorem Rasulovem z Tádžikistánu.

V boji o osmifinále mu ovšem los přisoudil hlavního favorita Hašimota, který za poslední dva roky ani jednou neprohrál. Ječmínek se dvě minuty držel a sváděl s asijským šampionem vyrovnanou bitvu. Poté ale Japonci vyšel útok a na ipon ukončil zápas před limitem.

"Nebylo to úplně špatné, ale je jedno, jak se člověk pere, protože ten výsledek je pořád stejný," mrzelo Ječmínka vyřazení s favoritem. "Doufal jsem, že soupeře překvapím bojem tělo na tělo, což Japonci nemají rádi, ale on si mě dobře držel od sebe. A když jsem si ho chytnul, jak jsem potřeboval, tak se mi útok nepovedl," hodnotil.

Z maďarské metropole si nicméně odnáší cenné zkušenosti. "Každé mistrovství se o kolo posouvám, tak doufám, že za rok to zase ještě vylepším a prolomím třeba hranici čtvrtfinále," dodal Ječmínek, kterého z hlediště podporoval i zraněný olympijský vítěz Lukáš Krpálek. "Dokonce mi i volal, to pro mě hodně znamená," prohlásil Krpálkův kolega z USK Praha.

Mistrovství světa v judu v Budapešti:

Muži do 73 kg: 1. Hašimoto (Jap.), 2. Orujov (Ázerb.), 3. An Čang-rim (Korea) a Ganbátar (Mong.), 5. Hejdarov (Ázerb.) a Šavdatuašvili (Gruz.), ...Ječmínek vypadl ve 3. kole, Ježek ve 2. kole.

Ženy do 57 kg: 1. Dorjsurenová (Mong.), 2. Jošidaová (Jap.), 3. Receveauxová (Fr.) a Smythe-Davisová (Brit.), 5. Monteirová (Portug.) a Roperová (Panama).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články