Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vítězství ve Velké pardubické slaví Nikas se Stromským

Pardubice – Na uvolněný trůn ve Velké pardubické po vítězce posledních tří ročníků Orphee de Blins usedl Nikas s Markem Stromským, který v 41 letech při třinácté účasti vyhrál slavný dostih
poprvé. Druhý za desetiletým hnědákem Nikasem, který zaběhl traťový rekord, skončil Ribelino s nejstarším jezdcem 125. ročníku závodu Pavlem Kašným, třetí dojel favorizovaný Zarif s Josefem Bartošem. Čtvrtý byl vítěz předchozích tří ročníků Jan Faltejsek s valachem Universe of Gracie.

Nikas se držel celou dobu nenápadně ve vedoucí skupině a v závěru jeho útoku nikdo nestačil. Cílem proběhl v traťovém rekordu 8:55,29 a stal se po Sixteen teprve druhým koněm, který bezmála sedmikilometrový dostih zvládl zaběhnout pod devět minut.

"Předpověděli mi, že bude sezona na prd a vyhraju Pardubickou a vyšlo to," radoval se zkušený žokej. V minulých letech mu vítězství unikalo. S běloušem Amant Grisem projel v roce 2008 cílem první, ale byl diskvalifikován za nedodržení trasy. O dva roky později skončili těsně druzí.

Dojelo jen 12 z 22 koní

Taxisův příkop zdolala většina koní bez problémů, spadli na něm dva z dvaadvaceti startujících. Loni druhý Al Jaz skončil na šesté překážce. O pády nebyla v průběhu dostihu na 6900 metrů nouze a do cíle doběhlo jen 12 z 22 účastníků.

Dostih odtáhl podobně jako při předchozích třech výhrách s Orphee des Blins Faltejsek, ale Universe of Gracie ve finiši odpadl. "Jel rychleji než kvalifikace. Asi se nechal strhnout atmosférou," řekl Faltejsek. Největší sázkový favorit Rabbit Well s Josefem Váňou mladším zvládl obávaný start, ale v jednu chvíli uzavíral startovní pole a cílem proběhl pátý. "Skoro jsme spadli, ale pak jsme se z toho nějak dostali. Jsem spokojený moc," řekl Váňa mladší, který skončil pátý potřetí v kariéře.

Na startu Velké pardubické letos chyběl osminásobný vítěz Josef Váňa, který nejspíše už ukončil závodní kariéru a bude nadále jen trenérem.

Dotace Velké pardubické s Českou pojišťovnou je čtvrtým rokem pět milionů korun a vítěz vydělal majiteli dva miliony. Odměny si rozdělilo sedm nejlepších koní. 

Druhý nejvýznamnější dostih odpoledne, Cenu Labe, vyhrál favorizovaný Hegnus v sedle s italským žokejem Raffaelem Romanem.

Výsledky Velké pardubické steeplechase

1. Nikas (ž. Stromský, trenér Popelka, stáj Castor), 2. Ribelino (ž. Kašný), 3. Zarif (ž. Bartoš), 4. Universe of Gracie (ž. Faltejsek), 5. Rabbit Well (ž. Váňa ml.), 6. Kasim (ž. Novák). Výrok: jistě 3 3/4 - 3 1/2 - 2 1/2. Čas: 8:55,29.

Další dostihy:

I. Stretton (ž. Myška) - Barakin - Moderator,

II. Arcione (ž. Myška) - Delight My Fire - Natalie,

III. Marmiton (ž. Faltejsek) - Tzigane Du Berlais,

IV. Charme Look (Málková) - Zugor - Sheron,

V. Shaman (Váňa ml.) - Ryana - Usockem,

VI. Hegnus (ž. Romano) - Rabbit Hawk Wing - Vandual,

VII. Khalshani (ž. Andrés) - Valtz - Mazhilis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články