Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bikeři Kulhavý a Nashová jsou potřetí mistry v cross country

Kuřim (Brněnsko) - Jaroslav Kulhavý a Kateřina Nashová se dnes v Kuřimi stali domácími mistry v cross country na horských kolech. Oba triumfovali přesvědčivě a shodně potřetí v kariéře, pětadvacetiletý Kulhavý navíc letos už dokázal vyhrát šampionát v maratonu. Jezdce týmu Rubena Birell Specialized doprovodili na stupně vítězů Krystián Hynek a Jan Škarnitzl. Dvaatřicetiletá Nashová z americké stáje Luna Women daleko za sebou nechala Pavlu Havlíkovou a účastnici olympijských her v Pekingu Terezu Huříkovou. Juniorské tituly získali Jan Svorada a Karolína Kalašová.

Muži absolvovali osm okruhů o délce 4,5 km a stejně jako v celé dosavadní sezoně bylo jedinou otázkou, s jakým náskokem přijede Kulhavý do cíle. Roli favorita potvrdil mistr Evropy a domácí šampion z let 2007 a 2008 beze zbytku, soupeřům ujel prakticky hned po startu a potvrdil letošní neporazitelnost na domácích tratích. "Jsem spokojený a můžu se teď soustředit na další závody Světového poháru. Potom chci uspět i na mistrovství světa," řekl Kulhavý.

Po nevýrazných výkonech načasoval formu Hynek, který ujel skupince pronásledovatelů ve třetím okruhu a bezpečně si pohlídal druhé místo s mankem 43 sekund na vítěze. První letošní start na horském kole v Česku příliš nevyšel cyklokrosovému mistru světa Zdeňku Štybarovi. Obhájce čtvrtého místa se netajil přáním vybojovat medaili, ale na domácí elitu v cross country tentokrát nestačil a skončil šestý.

Nashová závodu dominovala

Nashová ujela soupeřkám hned v prvním kole a zlato vybojovala s více než dvouminutovým náskokem. "Ve velkém vedru jsem chtěla začít trochu volněji, ale hned na druhém kopci jsem se soupeřkám vzdálila a potom jela své tempo až do cíle," řekla Nashová, známá spíše pod dívčím jménem Hanušová. Domácí šampionát jí posloužil jako dobré rozjetí a aklimatizace po přesunu z USA. "Čekají mě dva závody Světového poháru ve švýcarském Champéry a ve Val di Sole v Itálii," dodala Nashová, pro niž bude vrcholem sezony podzimní mistrovství světa v Kanadě.

Za ní od druhého kola jezdily společně Huříková s Havlíkovou, ale po polovině závodu favorizovaná Huříková překvapivě přestala tempu stačit.

Mezi juniory měl smůlu cyklokrosový mistr světa a bronzový medailista ze závodu štafet na letošním mistrovství Evropy Tomáš Paprstka. Po technických problémech s kolem v první polovině závodu odstoupil. Toho využil osmnáctiletý Jan Svorada, syn slavného spurtéra Jána, několikanásobného nejlepšího cyklisty roku České republiky. Jezdec celku ČS Specialized Vimperk zvítězil před Matějem Lasákem a Pavlem Skalickým.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články