Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gap byl znovu kořistí uprchlíků. Radoval se Trofimov z Kaťuše

Gap – Etapa s cílem ve francouzském Gapu bývá často cílem uprchlíků, kterým nahrává strmý výstup na Col de Manse a následný sestup z jeho vrcholu prakticky až do prostoru cíle. Potvrdilo se to i letos ve čtvrté etapě Critéria du Dauphiné, kdy se z původně třináctičlenné skupiny v polovině stoupání utrhl Jurij Trofimov (Kaťuša) – a své vedení vcelku s přehledem uhájil až do Gapu. V celkové klasifikaci se nic významného nezměnilo, spolu s Chrisem Froomem dojeli v hlavní skupině vesměs všichni favorité.

Jurij Trofimov přicestoval do Francie až poměrně pozdě, v prvních dvou etapách rovněž posléze ztratil dost času, a tak nebyl pro Frooma a spol. žádnou hrozbou. Ohrožení znamenal ve třináctičlenné skupině stoupající na Col de Manse pouze Maxime Bouet, jehož manko činilo necelé tři minuty – v podstatě to znamenalo pouze to, že stáj Sky musela na čele pelotonu držet adekvátní tempo a nenechat si uprchlíky na příliš dlouhém řetězu. Zkrotit ztrátu se pokusili jezdci týmu Net-App jedoucí pro Leopolda Königa, avšak nakonec od svého úmyslu upustili.

Trofimov je silným domestikem pro Daniho Morena, hlavní hvězdu Kaťuši. Ve čtvrté etapě však uviděl příležitost a chopil se jí: zhruba v polovině stoupání se oddělil od dvanáctky zbývajících jezdců a likvidoval osamoceně výškové metry. Jeho tempo bylo velice slušné a Trofimova do jisté míry mohla motivovat i skutečnost, že po překročení vrcholu následuje prakticky už jen obtížný a technický sjezd. Nezáleží pak ani tak na tom, že kazašský jezdec je vynikajícím "sjezdařem", spíše náročnost sestupu do velké míry ztěžovala pronásledování jeho pronásledovatelům.

A to se potvrdilo. Původní skupina uprchlíků se trhala, jezdci se snažili stahovat po sekundách, ale Jurij Trofimov si po celou dobu držel asi půlminutový náskok, který si udržel až na rovinky přímo v Gapu. V cíli se pokřižoval a protnul cílovou čáru: Nezapnutý dres přitom asi příliš nepotěšil sponzory Kaťuše. Druhý se prodral před ostatní Gustav Larsson, třetí místo bral Pim Linghart. Trofimov se tak raduje ze svého druhého etapového vítězství na Dauphiné. To první se přitom datuje do roku 2008, kdy jako čerstvý nováček v profipelotonu vyhrál etapu do Morzine před Cadelem Evansem a Alejandrem Valverdem.

Před hlavní skupinou nakonec dorazila malá skupinka jezdců, kteří ztratili v druhé horské etapě a peloton tak jejich snahy příliš nerozhodily: Šlo o Tejaye van Garderena, Romaina Bardeta a Rydera Hesjedala. Ukořistili tak zhruba čtyřicet sekund, přičemž ty nejvíce pomohly mladému Francouzi Bardetovi, který se díky nim prodral na sedmé místo. Hlavní pole pak se všemi favority dorazilo pospolu. Froome tak (i přes nepříjemný defekt, který musel řešit před posledním stoupáním) stále drží dvanáct vteřin náskoku na Alberta Contadora, třetí je Wilco Kelderman o dalších devět sekund zpátky. Nejlepší z českých jezdců je Leopol König na šestnáctém místě s mankem 1:44.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) – 4. etapa (167,5 km):

1. Trofimov (Rus./Kaťuša) 3:59:22, 2. Larsson (Švéd./IAM Cycling) -23, 3. Ligthart (Niz./Lotto) -25, 4. Nordhaug (Nor./Belkin), 5. P. Velits (SR/BMC Racing), 6. Bouet (Fr./AG2R) všichni -28, ... 43. König -2:10, 78. Bárta (NetApp) -7:01, 85. Štybar (Omega Pharma-Quick Step) -8:41, 108. Paďour (NetApp) -12:38.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 14:09:19, 2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -12, 3. Kelderman (Niz./Belkin) -21, 4. Talansky (USA/Garmin) -33, 5. Van den Broeck (Belg./Lotto) -35, 6. Nibali (It./Astana) -50, ... 16. König -1:44, 78. Bárta -16:28, 89. Štybar -21:32, 92. Paďour -22:45.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články