Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Štybar si s náskokem dojel pro sedmý titul a vyrovnal Šimůnka

Stříbro (Tachovsko) - Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar vyhrál ve Stříbře s velkým náskokem posedmé mistrovství republiky. Vítězstvím se dotáhl na historického rekordmana Radomíra Šimůnka staršího. Druhý dojel na západě Čech Martin Bína a zajistil si tak prvenství v tuzemské sérii Toi Toi Cup, na třetí příčce skončil Vojtěch Nipl. Bylo rovněž rozhodnuto o nominaci na únorové MS v USA, kam se podívá dvanáct českých cyklokrosařů.

Vítěz MČR Zdeněk Štybar (uprostřed), druhý Martin Bína (vlevo) a třetí Vojtěch Nipl
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Štybar zvítězil v domácím závodu, který pořádá jeho otec, se suverénním náskokem 48 sekund. "Taktika byl jet asi dvě kola pohromadě, pak za to vzít a hlídat si náskok. Strašně moc to pro mě znamená vyhrát doma ve Stříbře. Diváci na trati mi dodávali velkou energii. Chtěl jsem vyhrát pro taťku," řekl staronový šampion.

Nejlepší český cyklokrosař posledních let kvůli kariéře na silnici svůj letošní program v terénu výrazně omezil, přesto doma nenašel konkurenci. "Celá trať se jela 'v tahu', což mi vyhovovalo," dodal Štybar, který se kvůli přípravě na novou sezonu na silnici nezúčastní cyklokrosového mistrovství světa. Start na příštím domácím šampionátu a útok na rekordní osmý titul má však v plánu. "Doufám, že se mi to povede," uvedl.

Cyklokrosařům dnes po mrazivé noci přálo i slunné přívětivé počasí. "Trať byla poctivá a spravedlivá, změklo to, takže některé pasáže byly i více technické," pochvaloval si Bína, který se stal českým vicemistrem už popáté v kariéře, ale na stupně vítězů na mistrovství republiky se vrátil po sedmi letech.

Pro Bínu šlo o velmi cenný výsledek. Juniorský mistr světa z roku 2001 se loni vrátil do pelotonu po dvou letech vleklých zdravotních potíží. "Zdeněk byl skvěle připravený, nohy má prostě jiné. K tomu, abych se dostal tam jako on, to je ještě hodně práce. Dva roky jsem musel vypustit kvůli zranění a to se za půl roku tréninku nedá dohnat," připomněl Bína. "Zdeněk dobře nastoupil a bylo těžké se ho udržet," přiznal.

"Asi nikoho na průběhu nic nepřekvapilo. Předpokládali jsme, že za to Zdeněk někde vezme a bude chtít odjet, což tak také dopadlo. Bína se Šimůnkem se ho snažili ještě sjíždět, ale Zdeněk nedal nikomu šanci. Vidět ho v těch technických pasážích, to byla nádhera," zhodnotil reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Zklamáním skončil závod pro Štybarova vyzyvatele Radomíra Šimůnka mladšího, jenž měl v pátém okruhu technické problémy, nabral velkou ztrátu a odstoupil. Na domácí titul tak stále čeká. Šel jsem na start s tím, že chci vyhrát, takže když jsem pak byl s velkou ztrátou někde okolo desátého až dvanáctého místa, tak jsem to zabalil," vysvětlil zklamaný syn slavného otce.

Hlavními tahouny na MS by měli být Šimůnek a Nash

Dvanáct cyklokrosařů bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa, které se pojede 2. a 3. února v americkém Louisville. V elitní kategorii mužů budou startovat Radomír Šimůnek a Martin Bína. Do závodu žen nastoupí trojice českých reprezentantek v čele s Kateřinou Nash. V USA se pojede poprvé v historii.

Ve výběru chybí nejlepší český cyklokrosař posledních let a dvojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar, jenž začal preferovat závody na silnici. "Každý včetně mě si přál, aby jel. Moc bych ho tam chtěl a moc mě mrzí, že nejede. Každý dnes (na mistrovství republiky) viděl, jak je na tom," řekl novinářům reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Naději doplnit Bínu se Šimůnkem měl ještě Martin Zlámalík, který však dojel na domácím šampionátu desátý. "Uvažovali jsme o tom, ale tam už je velká výkonnostní mezera," uvedl Bambula. "Je to samozřejmě finančně hodně omezené a toto je maximální možný počet závodníků, který tam můžeme poslat," doplnil trenér.

MČR v cyklokrosu, osmý a závěrečný závod Českého poháru Toi Toi Cup ve Stříbře:

1. Štybar (Omega Pharma-Quick Step) 57:28,

2. Bína (ČEZ Cyklo Team Tábor) -47,

3. Nipl (Focus cycling team) -1:11,

4. Petruš (BKCP-Power Plus) -1:29, 5. Paprstka (Remerx Merida Team Kolín) -1:41, 6. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) -2:17, 7. Nesvadba (Madeta-Fitness/Specialized) -2:25, 8. Bambula (ČEZ Cyklo Team Tábor) -2:27, 9. Dlask (Madeta-Fitness/Specialized) -2:30, 10. Zlámalík (KDL Trans-Landbouwkrediet) -2:44. Konečné pořadí Českého poháru - Toi Toi Cupu: 1. Bína 450 bodů, 2. Paprstka 308, 3. Skála 305, 4. Boroš 304, 5. Nipl 291, 6. Nesvadba 246.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar se stal posedmé mistrem ČR v cyklokrosu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články