Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Huříková zazářila sedmým místem, Kulhavý skončil až třináctý

Saalfelden (Rakousko) - Biker Jaroslav Kulhavý v Saalfeldenu neobhájil loňský titul světového šampiona v cross country, se ztrátou čtyř minut obsadil až 13. místo. Závod ovládli Švýcaři. Světovým šampionem se stal podruhé v kariéře Nino Schurter před bratry Lukasem a Mathiasem Flückigerovými. V závodu žen se sedmým místem o nejlepší umístění českých bikerek v historii postarala Tereza Huříková. Třetí žena celkového pořadí světového poháru této sezony Kateřina Nash skončila na 21. pozici. V neděli zakončí celý šampionát závody ve sprintech.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: mtbs.cz autor: Michal Červený

Kulhavý, jenž přiznával, že po olympijském triumfu bojoval s motivací, chyběl v popředí od začátku závodu. Po dvou medailových letech tak vyšel na MS naprázdno a poprvé od roku 2008 se nevešel ani do elitní desítky. Dvě místa za ním dojel Jan Škarnitzl.

"Bylo to dnes těžké. Měl jsem tam několik problémů, chytla mě záda, takže jsem byl rád, že jsem dojel. Byla tady ale spousta fanoušků, takže jsem to dojet chtěl," řekl Kulhavý po skončení závodu s tím, že největší krize ho postihla tři kola před koncem. "Tam to bylo úplně nejhorší - říkal jsem si, že jestli se to bude ještě zhoršovat, tak ty nejprudší kopce snad ani nevyjedu," přiznal Kulhavý. Pak si ale trochu upravil sedlo, aby zádům ulevil. "A to naštěstí pomohlo. V posledním kole jsem se už trošku rozjel, což mi však už bylo samozřejmě k ničemu. Byla to dnes souhra několika věcí a trošku jsem čekal, že to takhle skončí," připustil Kulhavý.

Jaroslav Kulhavý:

"Po letošku mě to nemrzí a asi ani mrzet nemůže. Ten cíl byl jinde. Jsem rád, že mám zase nějakou motivaci na příště, protože kdybych jen vyhrával, hledala by se těžko. Teď jim to budu chtít oplatit a půjde to nahoru, což jsem rád."

Spokojený s patnáctým místem byl Škarnitzl, i když to znamenalo pohoršení oproti loňsku. "Docela mi to dneska vyšlo, jelo se mi dobře a dobře jsem si to rozvrhl, i když ta poslední dvě kola už se mi trošku kousala, ale jsem spokojený," uvedl Škarnitzl, loni na šampionátu jedenáctý. "I když jsem si pohoršil, tak je to pořád jeden z těch mých nejlepších výsledků," dodal.

Schurter si v Saalfeldenu vynahradil zklamání z olympijského závodu, v němž těsně podlehl v souboji o zlato Kulhavému. Pro druhý světový titul po MS 2009 v Canbeře si dojel s náskokem 29 sekund. Švýcarskou dominanci, kterou narušil jen čtvrtý Francouz Julien Absalon, potvrdil pátým místem Fabian Giger.

Bressetová ovládla po olympiádě i MS

Pro zlato si v závodě žen dojela olympijská vítězka Julie Bressetová z Francie, jež zvítězila s velkým náskokem před norskou legendou Gunn-Ritou Dahleovou-Flesjaaovou a Američankou Georgií Gouldovou.

Pětadvacetiletá Huříková se dlouhou dobu pohybovala až za první patnáctkou. Ale i díky tomu, že si jako jedna z mála dokázala bez zaváhání a karambolů poradit s pasážemi v lese, kde závodnicím znepříjemňovaly život kluzké kořeny, se od pátého z celkem šesti celých okruhů začala výrazněji posunovat vpřed a v nájezdu do závěrečného kola byla už osmá.

Tereza Huříková:

"Myslím, že jsme se teprve našla a poznala jsem tu pravou Terezu. Hodně dlouho jsem to dělala pro všechny kolem, prošla si některými fackami, jako byla olympiáda v Pekingu a jiné závody, kde mě lidi odepsali."

Ve finiši nakonec velmi těsně udolala Američanku Leu Davisonovou a ještě o příčku si polepšila. "Cítila jsem v sobě něco úplně zvláštního; takový zvláštní pocit, který jsem buď nikdy nezažila, nebo dlouho nezažila. Od té doby, co jsem se smířila s tím, že nebudou olympijské hry a jediným vrcholem je pro mě mistrovství světa, jsem se na něj denně připravovala a hrozně se těšila. Bylo to jako nějaké placebo," řekla šťastná Huříková po dojetí závodu.

O dva roky mladší Bressetová završila vynikající sezonu, v níž dokázala vyhrát již olympijský závod v Londýně a skončila čtvrtá ve SP. "Je pro mě velmi těžké tomu všemu uvěřit. Cítila jsem se dnes velmi dobře a díky zlatu z Londýna i velmi odpočatě. Jsem moc šťastná, byl to povedený závod," uvedla vítězka na tiskové konferenci.

Nash se dlouho pohybovala mezi první pětkou a i díky zvratům mohla pomýšlet na boj o medaili, ale i kvůli zdravotním potížím dojela až na začátku třetí desítky.

Výsledky MS v cross country na horských kolech

Muži:

1. Schurter 1:40:55,

2. L. Flückiger -29,

3. M. Flückiger (všichni Švýc.) -51,

4. Absalon (Fr.) -1:04,

5. Giger (Švýc.) -1:16,

6. Fontana (It.) -1:45,

7. Fumic (Něm.) -1:58,

8. Stander (JAR) -2:01,

9. Tempier (Fr.) -2:06,

10. Mantecón (Šp.) -2:53,

...13. Kulhavý -4:01,

…15. Škarnitzl -4:24,

…22. Spěšný -6:06,

…Novák (všichni ČR) nedokončil.

Ženy:

1. Bressetová (Fr.) 1:32:25,

2. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) -1:47,

3. Gouldová (USA) -3:12,

…7. Huříková -3:50,

…21. Nash -7:32,

…49. Havlíková (všechny ČR) -3 kola.

Junioři:

1. Cooper (N. Zél.) 1:06:53,

2. Koretzky -2:17,

3. Carod (oba Fr.) -2:34,

...23. Stošek -7:21,

…32. Vastl -8:48,

…65. Fusek (všichni ČR) -1 kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články