Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kreuziger musel v poslední horské etapě Gira bojovat

Sestriere - Předposlední dvacátou etapu Gira d'Italia s cílem v lyžařském středisku Sestriere vyhrál po úniku Bělorus Vasilij Kirijenka. Roman Kreuziger měl na trati problémy, ale ukázal bojovné srdce a nakonec dojel desátý se ztrátou 6:16 minuty. Celkově zůstal sedmý a udržel také bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let, na který útočil Nizozemec Steven Kruijswijk. První je nadále Španěl Alberto Contador. Kreuziger odpadl ze skupiny favoritů při stoupání na 2 178 metrů vysoký průsmyk Colle delle Finestre necelých 40 km před cílem.

V následném sjezdu pak jízdou na hranici rizika ztrátu stahoval a postupně se osamocen dokázal na Contadora a spol. dotáhnout, přestože Kruijswijk se snažil ve skupině udávat tempo, aby odmazal ztrátu 2:36, kterou měl před dnešní etapou na bílý trikot.

Český lídr stáje Astana si pak příliš neodpočinul a táhl skupinu, aby dojela další uprchlíky, kteří ohrožovali jeho postavení v celkové klasifikaci. Manko na Španěla Joaquína Rodrígueze, Rusa Denise Meňšova i Venezualana Josého Rujana se povedlo skupince snížit, takže je Kreuziger udržel v absolutním pořadí za sebou.


V samém závěru při výjezdu do cíle ve výšce 2 035 metrů znovu lehce odpadl, ale už příliš neztratil. Kirijenka si po třech letech dojel pro druhé vítězství na Giru s velkým náskokem 4:43 před Rujanem z Venezuely a třetím Rodríguezem.

Nejlepší trojice celkového pořadí dojela společně, takže Contador dál vede o 5:18 před Italem Michelem Scarponim. Další domácí jezdec Vincenzo Nibali ztrácí před závěrečnou časovkou v Miláně 5:52. Kreuziger, jenž projel cílem 18 sekund po Contadorovi, zaostává za lídrem závodu o 10:20. Na stupně vítězů mu schází 4:28 minuty.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články