Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zlato, stříbro a další místo na OH. Nymburský s Nepejchalem na ME zazářili

Česká střelecká dominance. Na mistrovství Evropy v Boloni ovládli čeští puškaři střelbu z libovolné malorážky na 3x40 ran. Petr Nymburský získal titul a návdavkem účastnické místo na olympijských hrách v příštím roce. Filip Nepejchal, který "kvótaplac" do Tokia vybojoval v této disciplíně už dříve, skončil druhý.

"Zatím jsem to ještě nevstřebal, je brzy po závodě, ale časem z toho budu mít radost obrovskou. Pro mě už bylo vítězství to, že jsme skončili první a druhý. Pak už mi to bylo jedno, prostě jsou první dvě místa pro Českou republiku a to je důležité," uvedl Nymburský.

Čtyřiadvacetiletý Nymburský zvítězil s náskokem čtyř desetin bodu. O pořadí českých střelců rozhodla poslední rána, před níž o čtyři roky mladší Nepejchal vedl o jednu desetinu. Bronz získal Jon-Hermann Hegg, nejlepší z tria norských účastníků osmičlenného finále.

Čeští střelci už v páteční kvalifikaci třípolohové střelby získali stříbro v soutěži týmů za suverénními Nory, trio s Nymburským a Nepejchalem tvořil David Hrčkulák.

Nymburský získal první individuální medaili na velké akci v kariéře včetně Světového poháru, v němž je jeho maximem předloňské čtvrté místo v malorážce vleže z Mnichova. Nepejchal už má na kontě tři triumfy v SP a je trojnásobným juniorským mistrem Evropy, po přechodu mezi seniory už letos vybojoval dva bronzy a také zlato v mixu na Evropských hrách v Minsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburský ovládl ME a získal místo na OH

Nymburský byl v boloňském finále jedním ze čtyř uchazečů o dvě místa na OH a už po prvním vyřazování měl jistotu, protože dva jeho přímí rivalové odpadli. A z účasti v Tokiu se spolu s ním radoval i Ital Lorenzo Bacci, který nakonec skončil pátý. Nepejchal ani norští střelci už o olympiádu nesoutěžili. Český talent účastnické místo vybojoval už v dubnu při triumfu na SP v Pekingu, severská velmoc má olympijskou kvótu dvou střelců na disciplínu naplněnou.

Nyní má česká střelba sedm účastnických míst, o ty další se zasloužili Nikola Mazurová (vzduchová puška) a brokaři Jiří Lipták, David Kostelecký (oba trap), Jakub Tomeček a Barbora Šumová (oba skeet).

V Boloni neměl k olympijské kvalifikaci daleko pistolář Martin Podhráský. V rychlopalbě obsadil deváté místo a mezi střelci, kteří bojovali o dvě místa pro Tokio, skončil první pod čarou. Z páté a šesté příčky prošli do finále jako poslední Ital Riccardo Mazzetti a Ázerbájdžánec Ruslan Luněv, za nímž český reprezentant zaostal o dva kruhy. V soutěži družstev dělily Podhráského s Martinem Strnadem a Tomášem Těhanem tři body od bronzu.

Výsledky ME ve sportovní střelbě z puškových a pistolových zbraní

Muži:

Libovolná malorážka 3x40: 1. Nymburský 457,9, 2. Nepejchal (oba ČR) 457,5, 3. Hegg (Nor.), ...v kvalifikaci 21. Hrčkulák (ČR).

Družstva: 1. Norsko 3540 - světový rekord, 2. ČR 3526, 3. Maďarsko 3518.

Rychlopalná pistole: 1. Mazzetti (It.) 34, 2. Reitz (Něm.) 31, 3. Suchanov (Rus.), ...v kvalifikaci 9. Podhráský, 12. Strnad, 13. Těhan (všichni ČR).

Družstva: 1. Francie 1743, 2. Německo 1733, 3. Ukrajina 1731, 4. ČR 1728.

Ženy:

Sportovní malorážka 3x40: 1. Christenová (Švýc.) 460,6, 2. Martynovová (Běl.) 456,9, 3. Steneová (Nor.), ...v kvalifikaci 36. Brázdová, 61. Foistová, 62. Mazurová (všechny ČR).

Družstva: 1. Norsko 3531 - světový rekord, 2. Rusko 3519, 3. Německo 3512, ...15. ČR 3459.

Sportovní pistole: 1. Karschová (Něm.) 37, 2. Majorová (Maď.) 33, 3. Lamolleová (Fr.), ...v kvalifikaci 19. Anna Dědová, 53. Červenková (obě ČR).

Družstva: 1. Německo 1754, 2. Francie 1744, 3. Maďarsko 1739.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články