Zeman vyznamená i tenistu Radka Štěpánka. Některá jména ale stále budí spory

Prezident Miloš Zeman vyznamená 28. října bývalého tenistu Radka Štěpánka, dvojnásobného vítěze Davisova poháru. ČT to potvrdil prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Některá další prezidentem zveřejněná jména ale budí kontroverze – kvůli nim na Hrad dokonce přišel premiér Andrej Babiš, kterému se příliš nelíbí ocenění pro finančníka Pavola Krúpa.

„Pan Krúpa? Znám lepší podnikatele v České republice, co by si to zasloužili. Musím mluvit s panem prezidentem, musím slyšet jeho argumenty,“ řekl v neděli premiér Andrej Babiš (ANO). A hned v pondělí zamířil za prezidentem, aby věc probrali. Ani jeden z politiků ale výsledky schůzky nekomentoval. Zeman už dříve uvedl, že Krúpa ocenění dostane za boj proti podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Vedle Krúpy chce hlava státu udělit vyznamenání také bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové, která podle něj bojuje proti takzvaným solárním baronům. To zase kritizuje například druhý nejvyšší ústavní činitel. „Paní Vitásková není můj šálek kávy, ale je to pravomoc pana prezidenta,“ podotkl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Vitásková patří mezi Zemanovy podporovatele, v březnu se účastnila i koncertu na Pražském hradě pořádaném pro jeho sympatizanty u příležitosti jeho inaugurace.

A kritika se na prezidenta snesla i za záměr ocenit bývalou novinářku a do loňska poslankyni hnutí ANO Janu Lorencovou. Ta se v 90. letech věnovala rozkrývání kauzy lehkých topných olejů, v poslední době však proslula hlavně šířením smyšlených zpráv na sociálních sítích.

Kdo má být oceněn státním vyznamenáním
Zdroj: ČT24

Ocenění pro Davida, Ledeckou i vojáky z Afghánistánu

Prezident už dříve oznámil, že chce vyznamenat také zpěváka Michala Davida, který ho podpořil v prezidentské kampani. Ocenění chce dát také snowboardistce, lyžařce a dvojnásobné olympijské vítězce Ester Ledecké nebo učitelce mateřské školy Darině Nešporové, která zachránila život čtyřem dětem při loňské dopravní nehodě na Olomoucku. 

Kdo má být oceněn státním vyznamenáním
Zdroj: ČT24

Medaile Za hrdinství prezident udělí třem českým vojákům, kteří zemřeli v létě při teroristickém útoku v Afghánistánu. Řádem bílého lva ocení někdejšího československého premiéra Antonína Švehlu a vyznamenání in memoriam dostane i velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý.

Kdo má být oceněn státním vyznamenáním
Zdroj: ČT24

Už v pátek se prezident Zeman v rámci oslav stého výročí založení Československa setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Vojenská přehlídka bude největší od roku 1989

Součástí oslav bude také slavnostní otevření zrekonstruovaného Národního muzea, pietní akt na Vítkově a slavnostní vojenská přehlídka, teprve druhou od roku 1989. V neděli odpoledne ji na Evropské ulici v Praze bude z tribun sledovat na 1500 pozvaných hostů. Bude mezi nimi i americký ministr obrany James Mattis.

Přehlídka bude výrazně větší než poslední před deseti lety. Pochodovat na ni budou přes dva tisíce vojáků, především váleční veteráni, kteří prošli konflikty od Balkánu až po Asii. Na přehlídce bude také přes dvě stě kusů vojenské techniky. Akce bude trvat přes hodinu.