Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Novák: Surfing je jeden z nejčistších sportů. Jen vy, prkno a oceán

Před šesti lety si Matěj Novák v přestávce mezi snowboardovými tréninky vyzkoušel i surfing. Z českého pohledu stále exotický sport ho ale nadchnul natolik, že se za vlnami přestěhoval do Španělska. Dokázal proniknout mezi místní komunitu big wave surfařů a jako pravděpodobně první Čech zvládl sjet více než šestimetrovou vlnu. Více než roční Novákovu cestu za "zkrocením velké vlny" zmapoval v dokumentu No Wave back režisér Martin Smékal.

Matěj Novák (vlevo) s režisérem Martinem Smékalem
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Velké vlny mě fascinovaly od chvíle, kdy jsem se surfingem začínal. A ono to tak bylo odjakživa, už před dvěma tisíci let na Havaji, kde surfing vznikl, to bylo o tom, kdo zvládne sjet větší vlnu. Fyzická i mentální příprava mi zabrala jeden a půl roku, ale myslím si, že to stálo za to," říká Novák.

Rozdíl mezi klasickým surfingem a surfováním na velkých vlnách je především v náročnosti psychické přípravy. "Samozřejmě, že musíte být v naprosto perfektní fyzické kondici. Běhal jsem a cvičil power jógu, a to všechno vedle mého obvyklého tréninku. Ale tou fyzickou přípravou si hlavně vytvoříte jakési mentální brnění, které vám pomáhá uvěřit, že to zvládnete," vysvětluje Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Důležité je podle něj mít k oceánu respekt, což je něco, co lidem z vnitrozemí často chybí. "Naopak lidé, kteří u něj žijí, ho mají, protože se s tímhle elementem dostávají do kontaktu každý den a musí s tím nějak pracovat. Pro nás je to někdy jen takové fajn velké hřiště, které je akorát slané. A to je velmi zrádné. Já říkám, že jsem rád, když mě nechá občas se svézt. K té mase vody musíte mít obrovský respekt," připomíná český surfař.

"Big wave není něco, co můžete dělat každý týden. Jsou potřeba velmi speciální podmínky a někdy třeba čekáte půl roku a nevíte, jestli příprava nepřijde vniveč. Do tří, tři a půl metru si užijete vlny i jako 'běžný smrtelník'. Na velké vlny je potřeba už speciální příprava a hlavně nemít strach. Protože když vás ovládne panika, tak to je to nejhorší, co se může stát," dodává Novák.

Surfing je podle Nováka hodně o sepětí s přírodou. "Vyzkoušel jsem v životě hodně sportů, a surfing mi přijde jeden z nejčistších. V oceánu jste jen vy a vaše prkno. A pouze čekáte a využíváte tu obrovskou energii, kterou ta příroda a voda má. A když si představíte, že vám příroda dovolí sjet si těch posledních sto metrů vlny, která k vám šla třeba šest tisíc kilometrů, tak je to úžasný pocit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články