Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Supersportovní rok 2018 a fanouškovské žně: Olympijské hry i MS ve fotbale

Zimní olympijské hry, mistrovství světa ve fotbale, tradiční turnaje i soutěže. Srdce každého fanouška plesá. Rok 2018 bude zkrátka rokem sportovních žní. Ještě před velkými akcemi se ale česká hokejová dvacítka utká o medaile na mistrovství světa a odstartuje třeba prestižní Rallye Dakar. A nebude u toho samozřejmě chybět ani Česká televize a web ctsport.cz.

Pak už 9. února startují zimní olympijské hry, konat se budou v jihokorejském Pchjongčchangu. V Jižní Koreji se uskuteční olympiáda již podruhé. První proběhla v roce 1988 v hlavním městě Soulu. Konec letošních Her je plánován na 25. února.

Češi budou chtít minimálně vyrovnat dvě zlaté medaile Evy Samkové a Martiny Sáblíkové ze Soči. Přidají do sbírky cenný kov biatlonisté? Jak si bude počínat Ester Ledecká? A překvapí hokejový národní tým? Jisté je, že ruští sportovci, kteří vyhoví přísným antidopingovým pravidlům, v Pchjongčchangu startovat budou. Ale pod neutrální vlajkou.

Od 17. února pokračuje tuzemská fotbalová liga. Před 17. kolem se dá říct, že Plzeň je od titulu opravdu blízko a ztratit by ho musela pouze nevysvětlitelnou pohromou. Tabulku vede před Slavií o parník v podobě 14 bodů. Vyvrcholí domácí MOL Cup a pokračují i evropské soutěže a poháry. Liga mistrů dospěje vrcholu v Kyjevě 26. května, finále Evropské ligy je na programu už o 10 dní dříve v Lyonu. Chybět nebude ani Superpohár UEFA.

Zraky všech fotbalových fanoušků se ale upínají až ke 14. červnu. Tehdy začne měsíc trvající velkolepý svátek – mistrovství světa, které bude hostit Rusko, začne zápasem domácích proti Saúdské Arábii.

Sport v Česku v roce 2018

Česká republika bude v roce 2018 hostit hned několik velkých sportovních akcí. Vedle srpnové Velké ceny silničních motocyklů v Brně a atletické Zlaté tretry i Kontinentálního poháru v Ostravě se bude v Praze konat mistrovství světa florbalistů a těsně před Vánoci zavítá do Nového Města na Moravě po dvou letech Světový pohár biatlonistů.

V hlavním městě proběhne v červnu mistrovství Evropy vodních slalomářů. Junioři se zase mohou těšit na světový šampionát v moderním pětiboji a mistrovství světa veslařů. V pražské O2 aréně se navíc poprvé pojede prestižní finálový play-off závod celosvětové parkurové série Global Champions League.

Obhájí Němci zlato? Jak dopadne skupinové měření sil Španělska s Portugalskem? Úřadující vicemistři světa Argentinci zase vyzvou nováčka Island či Chorvatsko. Na světový titul budou útočit i Brazilci a blýsknout se budou chtít i Angličané či Francouzi. A co překvapení, třeba v podobě Nigérie? Naopak Česká republika se do turnaje probojovat nedokázala.

Celkem dvaatřicet účastníků bylo rozděleno do osmi skupin po čtyřech týmech, z nichž dva nejlepší postoupí do vyřazovací fáze. Finále se uskuteční 15. července na moskevských Lužnikách. Na turnaji se odehraje 64 utkání na 12 stadionech v 11 ruských městech.

Zklamaní ruští fotbalisté
zdroj: Reuters autor: DARREN STAPLES

Čeští hokejisté vstoupí do mistrovství světa v Kodani zápasem proti Slovensku 5. května. Šampionát ale začne už o den dříve. Češi budou hrát v základní skupině A se Švédskem, Švýcarskem, Ruskem, Běloruskem, Francií a Rakouskem.

Zlaté medaile budou v Dánsku obhajovat reprezentanti Švédska, kteří loni ve finále porazili Kanadu 2:1 po samostatných nájezdech a zmařili tak soupeři šanci na zlatý hattrick. Češi skončili po čtvrtfinálové prohře s Ruskem na sedmém místě, čímž vyrovnali nejhorší výsledek v historii.

Přirozeně pokračuje také domácí extraliga i 1. liga a nižší soutěže, vyvrcholí i hokejová Liga mistrů. A aby toho nebylo málo, v prosinci se opět roztočí kola MS dvacítek.

V míčových sportech bude zajímavé sledovat počínání českých házenkářů na mistrovství Evropy, které startuje už teď v lednu. V únoru zase proběhne kvalifikace basketbalistů na MS, samotný turnaj pak v září. A koncem roku se dočkají ME i házenkářky. Odehraje se i mistrovství světa volejbalistů a volejbalistek. Milovníci rugby budou plesat u sledování Six Nations.

Fanoušci se budou moci těšit i na tenisové grandslamy, Fed Cup a Davis Cup stejně jako Turnaje mistryň a mistrů. Atletický vrchol roku obstará mistrovství Evropy v Berlíně, chybět neude ani seriál Diamantové ligy. Na své si přijdou i milovníci cyklistiky ať už v podobě Gira, Tour de France, Vuelty, světového šampionátu dráhových cyklistů, či silničního MS.

Vyvrcholí boje v seriálu vozů Formule 1, mistrovství světa v rallye, rozběhne se Světový pohár v biatlonu, pokračovat bude i Světový pohár alpských lyžařů, seriál Tour de Ski a Turné čtyř můstků.

Tři velké akce v České televizi

Česká televize vlastní vysílací práva na zimní olympijské hry, mistrovství světa v hokeji i mistrovství světa ve fotbale. Zatímco z obou světových šampionátů odvysílá utkání na ČT sport i na webu ctsport.cz, olympijské hry půjdou výlučně na ČT sport ve zhuštěné podobě – mezi jednotlivými soutěžemi se bude 'přepínat'. Samozřejmostí pak bude i bohaté internetové zpravodajství ve velkém speciálu webu ČT.

Veřejnoprávní televize nabídne i desítky hodin dalších přímých sportovních přenosů, které bude doprovázet tradiční relace Branky, Body, Vteřiny. Program ČT sport pak každý všední den chystá i Sportovní zprávy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články