Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Squashové Prague Open si podmanil Jordánec Alsarraj

V mezinárodním squashovém turnaji mužů Prague Open triumfoval jordánský hráč Mohammad Alsarraj. Ve finále porazil ve sportovním centru Hamr Emyra Evanse z Walesu 3:1 na sety. Turnajová jednička dominovala na kurtu a získala svůj pátý titul z okruhu PSA. "Byl to velmi dobrý zápas, užil jsem si ho. Chvilkami jsem útočil, chvilkami bránil, vše jsem zvládl," tvrdil jordánský favorit. V semifinále turnaje s dotací 5000 USD (128 tisíc korun) skončil český hráč Daniel Mekbib.

Daniel Mekbib
zdroj: Česká asociace squashe autor: Irena Vanišová

Devatenáctiletý Alsarraj, který je na světovém žebříčku na 89. místě, prohrál v boji o titul první set. Proti precizně hrajícímu soupeři z Walesu se jen těžko prosazoval a výměny trvaly velice dlouho. Ve druhé sadě však výrazně přidal a vyhrál ji 11:8.

"Musel jsem zlepšit svou hru, v prvním setu to nebylo dobré. Dokázal jsem ale zareagovat a hlavně zlepšit pohyb na kurtu. To bylo klíčové," dodal Alsarraj, který v Praze žije a trénuje. "Bydlím kousek od Strahova a připravuji se v místním klubu. Jsou zde výborné podmínky pro trénink, občas si také zahraji s českými hráči, kteří jsou skvělí."

Pro jednadvacetiletého Evanse, jemuž patří 143. místo žebříčku, znamenala finálová účast nejlepší výsledek v kariéře. "Byl to dobrý zápas, ve kterém jsem byl vždycky blízko zisku setu, ale soupeř zahrál pokaždé dobře v rozhodujících výměnách. Hlavně ve druhém a čtvrtém setu," popisoval Evans, fanoušek fotbalového Liverpoolu a tenisty Rogera Federera.

Je nám líto, video expirovalo.
Squashové Prague Open ovládl Jordánec Alsarraž, Mekbib skončil v semifinále

Z tuzemských hráčů došel  nejdál Daniel Mekbib. Čtvrtý nasazený hráč prohrál v semifinále po jasném průběhu s Evansem 0:3. "Vůbec se mi nedařilo, necítil jsem se komfortně a dělal hodně chyb," popisovala česká jednička, která čeká na první turnajový triumf na okruhu PSA.

"Myslím, že herně a fyzicky na to mám. Propříště je potřeba se připravit asi ještě lépe po mentální stránce," dodal squashista, který je na žebříčku na 103. místě.

Doposud jediným českým vítězem turnaje PSA je Jan Koukal, ten má na kontě 34 triumfů. V roce 2008 prohrál bitvu o titul Martin Štěpán v Bratislavě. Finále mezinárodního turnaje si rovněž zahrál Mekbib, Ondřej Uherka a naposledy v pátek v íránském Teheránu Martin Švec.

"Pro triumf v turnaji je potřeba vyhrát čtyři zápasy v řadě, což zatím mladí čeští hráči nezvládli. Je to zkušenost, kterou musí nejprve nabrat. Nicméně se nebojím toho, že by to v brzké budoucnosti další český squashista nedokázal," hodnotil Tomáš Fořter, ředitel turnaje Prague Open a generální sekretář České asociace squashe.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články