Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Prskavec: Kanál je záludný. Úplně něco jiného, než známe

Jiří Prskavec si před obhajobou světového titulu zvykal na nevyzpytatelný kanál ve francouzském Pau. Český kajakář se na MS pečlivě připravoval a shazoval také kilogramy, aby měl ideální závodní váhu. Chystá se i Vít Přindiš.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

V Pau strávil Prskavec tréninkem víc času než na MS v Londýně před dvěma lety, protože zdejší umělý kanál je postavený ve stylu přírodní řeky a je hodně specifický. "Ty překážky nejsou udělané klasicky z plastu, čímž dělají relativně čitelnou vodu, ale jsou tam naházené kameny, teče to strašně rychle. A v nějakých místech si dělá voda, co chce, mění se, během sekundy může být o půl metru výš," popsal Prskavec.

Při několika soustředěních strávil v Pau dohromady téměř dva měsíce. "Splnil jsem, co jsme říkali dopředu, že bude ten kanál strašně důležité najet, protože je to úplně něco jiného než to, co máme doma," řekl. Postupem času přicházel na to, kde je potřeba volit delší nájezdy do branek, než na které je zvyklý. "Tak od měsíce, co jsem tam strávil, jsem si říkal, že mi to tam jde, znám průjezdy, vím, jak najet jakou branku a kde vydělat," doplnil.

Byl by rád, kdyby se mu na nejdůležitějším závodě sezony podařilo zajet čistě. "Z těch závodů, co jsem letos jel, vyplynulo, že rychlost mám dostatečnou, bohužel tam vždycky přišla nějaká lehká chybka, která mě stála vítězství. Doufám, že jsem si je vybral," poznamenal.

Je nám líto, video expirovalo.
Vodní slalomáři se chystají na šampionát ve Francii

Před světovým šampionátem se cítí být v dobré formě také díky shození několika kilogramů na závodních 68. V hubnutí byl úspěšný. "Jsem rád, že jsem do toho šel a jsem na váze, na níž jsem většinou byl, a letos jsem poprvé cítil, že by to klasickou cestou nemuselo jít," dodal.

Nechce, aby ho pozice úřadujícího mistra světa a držitele olympijské medaile svazovaly. "Konkurence je strašně vysoká, náš sport je nevyzpytatelný a já tam chci podat to, co umím, a předvést svoje maximum. S tím budu asi vždycky spokojený," uvedl.

Na šampionátu se představí také Vít Přindiš, který vyhrál hodnocení Světového poháru. "Těším se na to mistrovství a to, že tam budu startovat teď jako světová jednička, je jedno. To číslo má každý nějaké na sobě a nerozhoduje to o výsledku. Ta startovní a cílová linie je pro všechny stejná," řekl.

Vít Přindiš
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Na světový šampionát pojede osmadvacetiletý kajakář potřetí, v letech 2010 a 2014 vypadl v semifinále. Tentokrát by chtěl dopadnout lépe. "Já bych se hrozně rád dostal do finále. Vím, že to možná zní jako nízký cíl, ale v té světové konkurenci je to finále vždycky strašně nabitý a ten krok ze semifinále do finále je hrozně těžký. Tam stačí jedna chyba a můžete být úplně mimo," podotkl.

Na nevyzpytatelné trati v Pau rád trénuje, ale nerad závodí. "Hraje tam roli štěstí víc, než by podle mě mělo. Ještě uvidíme, jak se poperou stavitelé s rozestavěním branek, protože tím se to dá trošku eliminovat. A doufám, že to udělají nějak rozumně," řekl Přindiš.

Zahraniční závodníci si na něj i na jeho krajany před MS brousí zuby. "Myslím, že na nás teď budou mít namířeno a zacíleno, aby nás porazili a ty přední pozice tentokrát obsadili oni," dodal Přindiš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články