Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Široká náruč olympijské rodiny se otevírá i cheerleadingu a thajskému boxu

Lausanne – Může být někdy v budoucnu olympijským sportem thajský box nebo cheerleading? Není to nemožné. Obě odvětví získala prozatímní uznání od Mezinárodního olympijského výboru. A obě budou nyní moci získávat finance od MOV a zúčastnit se řady jeho programů, kupříkladu antidopingového.

Cheerleading v soutěžní podobě
zdroj: ČTK/ZUMA

Prozatímní období trvá tři roky, na jeho konci se může rozhodovat, zda se tato odvětví stanou součástí olympijského programu. Oba sporty dostanou z fondů MOV ročně 25 000 dolarů.

"Mezinárodní unie cheerleadingu má přes 100 národních federací a přibližně 4,5 milionu registrovaných sportovců," uvedl sportovní ředitel MOV Kit McConnell. "Je to sport s rostoucí popularitou, silným zacílením na mladé na školách a univerzitách," zdůraznil.

Co je vůbec soutěžní cheerleading?

Soutěžní cheerleading se výrazně liší od toho, co diváci obdivují například na zápasech amerického fotbalu nebo basketbalu. Rozhodčí posuzují gymnastické prvky, taneční výstupy, pyramidové útvary nebo celkový dojem. Soupeří tým proti týmu. Je to velmi fyzicky náročná disciplína někdy s velmi odvážnými až téměř artistickými kousky. Česká asociace cheerleaders vznikla v roce 2001. Členskou základnu v současné době tvoří více než 1000 závodníků a závodnic ve zhruba 30 týmech.

"Thajský box je sdružen v 135 národních federacích, téměř 60 z nich je uznáno národními olympijskými výbory a má téměř 400 000 registrovaných sportovců," prohlásil McConnell.

Celkový počet uznávaných olympijských sportů, včetně s přídavkem prozatímní, je v současnosti 37. Patří mezi ně například sumo, americký fotbal, ale třeba také šachy, bandy hokej, biliardové sporty nebo bridž. Podívejte se na seznam.

Je nám líto, video expirovalo.
Cheerleading získal prozatímní status olympijského sportu

O prozatímní status v tento moment žádalo 16 sportů. Šance se do budoucna neztrácí ani pro 14 zbylých neúspěšných žadatelů.

Olympijská náruč se rozevírá více než kdy předtím. Sporty mají větší šanci dostat se jednorázově na olympijské hry. Jen v Tokiu v roce 2020 se uskuteční soutěže v surfingu, sportovním lezení nebo karate.

Mezinárodní olympijský výbor také na svém úterním zasedání rozhodl, že na olympijských hrách mládeže v roce 2018 v argentinském Buenos Aires se bude soutěžit v karate, lezení a tanci. Pro něj to může být důležitý krok k plnohodnotnému zařazení mezi olympijské sporty.

Zdroj
BBC, IOC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články