Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šéf MOV Bach má od Ruska ujištění, že hříšníci dostanou tresty

Praha - Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach dostal ujištění od Ruského olympijského výboru, že trenéři, atleti a funkcionáři zapletení do rozsáhlého dopingového skandálu budou potrestáni. Na pražském Valném shromáždění Evropských olympijských výborů Bach zároveň vyzval, aby se rozběhly diskuse nad případnou transformací Světové antidopingové agentury WADA i Sportovního arbitrážního soudu CAS v Lausanne.

Thomas Bach a šéf IAAF Sebastian Coe
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Změny ve strukturách by mohly vést k tomu, aby rozhodovací procesy byly rychlejší," prohlásil Bach. "Antidopingový program by se měl více oddělit od sportovních organizací. Je třeba mít nezávislé agentury, které se boji s dopingem budou dost věnovat. WADA musí být aktivní, a když se objeví jakékoliv pochybnosti, hned je řešit. Napravovat problémy hned od počátku, aby nám to nepřerostlo přes hlavu jako v Rusku," řekl Bach.

V souvislosti s bojem proti dopingu je i pro zřízení jakési rozvědky v rámci WADA. "Je nutné kontrolovat i ty, kteří vykonávají kontrolu. Tento návrh je určitě namístě," souhlasil s Bachem předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Rusko představilo tříměsíční plán na vyčištění své atletiky od systematického dopingu, který vedl až k dočasnému vyloučení z mezinárodní federace IAAF. Ruští atleti kvůli tomu nebudou startovat na halovém mistrovství světa v Portlandu (//sport/atletika/323923-breznove-halove-mistrovstvi-sveta-bude-bez-ruskych-atletu/) a ohrožena je i jejich účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Ujištění Ruska, že rozplete řízený dopingový systém a že hříšníci budou potrestáni, je prvním krokem k očištění. Na dodržování nápravných kroků bude dohlížet zvláštní komise IAAF.

Co se týče nové role Sportovního arbitrážního soudu, ten by se měl stát hlavním orgánem vynášejícím verdikty v dopingových případech, přičemž tato rozhodnutí by již nebyla činěna jednotlivými mezinárodními federacemi. "Nikdo by je potom nemohl obviňovat, že přihlížejí k nějakým politickým ohledům. Celé by to bylo levnější. Teď musí federace investovat do vlastních panelů, do vlastních slyšení. V některých případech to pak trvá hodně dlouhou dobu. Celý proces by se tedy zefektivnil a zharmonizoval napříč všemi sporty," zdůvodnil Bach.

Předseda MOV je též propagátorem myšlenky startu uprchlíků na olympiádě v Riu. "Jsou-li mezi nimi špičkoví sportovci, kteří museli opustit svůj domov, ovšem za normálních okolností by se na olympijské hry probojovali a reprezentovali tam svou zem, tak je chceme podpořit a umožnit jim účast na Hrách pod olympijskou vlajkou, když už nemají svůj olympijský tým. A tím jim dát možnost na pokračování jejich olympijského snu," zdůraznil Bach.

Jiří Kejval k budoucnosti Evropských her: "Byl jsem na začátku skeptik, ale po první zkušenosti z Baku jsme z toho měli velmi pozitivní ohlasy, takže doufejme, že se najde vhodný kandidát pro pokračování tohoto projektu. Věřím také, že se zlepší přístup a nechuť některých federací (atletika, plavání) k této akci, čímž dojde ke zvýšení konkurence."

Bach na zasedání zároveň pochválil myšlenku Olympijského parku, který Český olympijský výbor vystavěl na pražské Letné během zimních her v Soči a další chystá pro Rio 2016. "Je to skvělý způsob, jak přivést lidi k olympijskému hnutí a vzdělávat je. Věnujte se tomuto způsobu propagace, úspěch v Praze byl zřejmý," vyzval ostatní národní olympijské výbory. "Tímto projektem ČOV nasadil laťku vysoko. Nemůžete čekat, až lidi přijdou za vámi, musíte s nimi navázat kontakt," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články