Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šonkovi útok na třetí pódium v řadě nevyšel, v Ascotu skončil sedmý

Ascot – Martin Šonka na třetí umístění na stupních vítězů v řadě v seriálu Red Bull Air Race nedosáhl. Českému pilotovi nevyšla druhá část hlavního závodu a celkově obsadil sedmou příčku. Díky tomu získal dva body a udržel si čtvrtou pozici v průběžném pořadí. Vítězství vybojoval domácí Paul Bonhomme.

Je nám líto, video expirovalo.
Šonka skončil na Air Race v Ascotu ve čtvrtfinále

Šonka šel do pátého podniku seriálu nabuzen výsledky z posledních dvou závodů, v nichž obsadil druhé a třetí místo. A již kvalifikace naznačila, že by se českému pilotovi mohlo podařit uspět také nad dostihovým závodištěm v Ascotu, když v souboji s časomírou obsadil třetí pozici.

Do hlavního závodu sedmatřicetiletý český pilot vstoupil dobře. V prvním souboji o více než vteřinu porazil Španěla Juana Velardeho a časem 1:07,405 se zařadil na třetí příčku. Díky postupu si zajistil potřetí v řadě jistotu bodů.

Český pilot mířil výš, jenže druhá část mu nevyšla. Ač jeho soupeř Nicolas Ivanoff z Francie zaletěl průměrný let 1:08,088, Šonka na něj nedokázal zareagovat. Zaznamenal o tři sekundy horší čas a jen díky technickým problémům Hannese Archa skončil nakonec sedmý.

"V kvalifikaci nám to létalo výborně a díky problémům Hannese Archa jsme mohli zamíchat ještě s bojem o umístění na stupních vítězů v celkovém pořadí. Jenže letadlo vůbec neletělo. Nevím, proč jsme měli o tři sekundy horší čas. Letělo se mi poměrně dobře a byl jsem koncentrovaný, takže si to nedovedu vysvětlit. Až stáhneme data, tak zjistíme, kde byla chyba," řekl po závodě zklamaný Šonka, který ale díky zisku dvou bodů udržel v celkovém pořadí čtvrtou příčku.

Z vítězství se v Anglii radoval domácí Paul Bonhomme, který sice z první fáze postoupil jako lucky looser, ale ve zbytku podniku byl suverénní, což dokázal i ve finále. V něm jako jediný nezískal žádnou penalizaci a druhého Matta Halla porazil o téměř tři sekundy. Třetí skončil Yoshihide Muroya, jenž zaznamenal první umístění na stupních vítězů v kariéře.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články