Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Holeček se vrací na Gašerbrum I, kde zemřel jeho parťák Hrubý

Praha – Předloni na Gašerbrumu I zemřel jeho kamarád a parťák Zdeněk Hrubý, i přesto ale chce horolezec Marek Holeček dokončit projekt prvovýstupu jihozápadní stěnou na 8068 metrů vysoký vrchol. Do podniku se pouští už potřetí a uvědomuje si, že ani třetí pokus nemusí být úspěšný. "Ano, zvyšuje se tam koeficient odchodu na onen svět. Ale je tam vysoce intenzivní zážitek. Je to o základní lidské touze objevovat a hledat," uvedl. 

"Doufejme, že to tentokrát bude se šťastným koncem, ale dopředu se to koupit nedá," řekl Holeček. S novým spolulezcem Tomášem Petrečkem odlétají do Pákistánu za dva týdny a polezou alpským stylem bez výškových táborů. "Bude záležet na kondici stěny, jak to tam bude se sněhem a ledem. Vršek není důležitý, cesta je důležitější. Na vršku už jsme stáli," připomněl.

Petreček byl na obou vrcholech Gašerbrumu v roce 2013, Holeček na "jedničce" před šesti lety. O výstup novou cestou na jedenáctou nejvyšší horu světa se Holeček pokoušel poprvé už v roce 2009, ale tehdy s Hrubým vinou jeho zdravotních potíží na vrchol nevylezli. O čtyři roky později stejná výprava na stejném místě opět nebyla úspěšná, při neplánovaném sestupu Hrubý chyboval a po kilometrovém pádu zemřel.

Už loni se chtěl Holeček na stěnu s převýšením dva kilometry s Petrečkem vrátit, ale jeho plány narušilo vážné zranění. Při lezení v Prachovských skalách na písku spadl z výšky asi osmi metrů a musel se podrobit operaci paty. Lékaři mu do nohy dali sedm drátů a několik zpevňujících šroubů.

"Pata byla rozdrcená, po dvou měsících jsme vyndali železo a do dvou týdnů jsem začal běhat. Sice to bolelo, ale pak se to rozeběhlo a bylo to dobrý. Teď už je to tak, jak má bejt," komentoval to Holeček. "Odjíždím přesvědčený, že jsem na tom dobře. I když před dvaceti lety to bylo lepší," pousmál se čtyřicetiletý horolezec.

Novou cestou na Gašerbrum I je doslova posedlý. "Musím, bez toho se nedají dělat výkony," prohlásil. "Nenapadá mě, že bych měl přestat. Život není o tom, jak dlouho žijete, ale jak kvalitně žijete. Dokud mě to baví, dává to smysl a logiku," vysvětlil. "Atakujeme hranice světového alpinismu," upozornil, že v případě úspěchu by podle něho šlo o jasně nejlepší výstup za poslední roky na světě.

Oba horolezci si uvědomují, že si ve stěně připomenou i Hrubého, jehož tělo tam někde v údolí zůstalo. "Vím, co mě čeká, uvědomuji si to," řekl Petreček, který byl v roce 2013 ve výpravě. "Nezakazujeme si na to myslet, Zdenál (Hrubý) už odešel, leží tam jen jeho schránka, i když to zní tvrdě. Na hřbitově také nemyslíte na kosti pozůstalých," dodal Holeček. 

Je nám líto, video expirovalo.
Horolezec Holeček před výstupem na Gašerbrum: Cesta je cíl
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články