Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Češi prahnou po úspěchu, na medaile myslí hlavně kajakáři

Deep Creek - Medaile v individuálních disciplínách chtějí čeští vodní slalomáři z mistrovství světa, která se koná od čtvrtka do neděle na novém kanálu v americkém Deep Creeku ve státě Maryland. Šancí mají hned několik. Věří si trio kajakářů - letošní mistr Evropy z Vídně Jiří Prskavec, jenž bude obhajovat stříbro ze šampionátu v Praze, úřadující vicemistr Evropy Vít Přindiš i obhájce titulu mistra světa Vavřinec Hradilek. Přímé přenosy sledujte o víkendu na ČT sport, v sobotu od 17:55 a v neděli od 18:00 exkluzivně na webu.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Bez šancí není zkušená šestačtyřicetiletá kajakářka Štěpánka Hilgertová, která má letos dobrou formu, či její reprezentační kolegyně Kateřina Kudějová. Prokázat příslušnost ke světové elitě budou chtít deblkanoisté či kanoistka Kateřina Hošková.

Šéftrenér reprezentace Jiří Pultera nerad dělá prognózy ve vrtkavém světě peřejí a milimetrových průjezdů kolem branek. "Ale je jasné, že každá individuální medaile by nás potěšila. A také je jasné, že loňský šampionát se těžko bude obhajovat," měl jasno.

Štěpánek už v roli kouče

Loni v Praze Češi získali v individuálních závodech zlato a dvě stříbra, z nichž o jedno se postarali deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, kteří hned po MS ukončili kariéru. Štěpánek v Deep Creeku vede jako kouč dvě posádky - Ondřej Karlovský - Jakub Jáně a Jonáš Kašpar - Marek Šindler.

Češi byli v létě v Americe na soustředění a ukázalo se, že to byl dobrý krok. "Jednu dobu jsme váhali, jestli má smysl tam jezdit, ale musím říct, že to byl hodně dobrý nápad. Vyzkoušeli jsme si nejen kanál, ale také dopravu, ubytování a teď sklízíme ovoce," upozornil Pultera.

"Ležíme ve stejných postelích jako v létě, je to pro nás příjemnější i z hlediska organizačního," vysvětlil. Soustředění stálo 1,2 milionu, mistrovství světa přijde svaz ještě o 300 tisíc korun více.

Luxus v Deep Creeku - jako na dovolené

Nedaleko areálu, jen pět minut chůze, stojí luxusní dřevostavba. Citlivě zasazená do okolního lesnatého horského prostředí. Několik pokojů skýtajících absolutní soukromí, společně prostory s posezením u krbu a velkoplošnou televizí, velká kuchyně s barem, hned vedle místnost s kulečníkem, pračka, sušička, myčka. Volný čas slalomáři vyplňují různě. Když zrovna nejsou ve vířivce nebo u plotny, cestují a vymýšlejí legraci. "Já jel po týdnu tady do Washingtonu, viděli jsme Bílý dům, muzeum kosmonautiky a letectví, super," vykládal Prskavec. "Byli na supervýletě v parku Swallow falls, hrozně hezký," přidal se Hradilek. "A ještě pojedeme do Pittsburgu na baseball, hrajou s Bostonem, uvidíme pořádný kotel diváků," doplnil Přindiš. "To uvidíš i na závodech," usmál se Hradilek.

Slalomáři odjeli do Ameriky na etapy, neměli žádné problémy s časovým posunem ani s dopravou lodí. O týden dřív kvůli tréninku odjel do USA Hradilek, který v létě v Deep Creeku nebyl vinou bolavého krku, který dával celou sezonu dohromady. Problém je ale zažehnán, kajakář dokonce odložil i límec, který kolem krku nosil.

Soupeři mají respekt

"Problém vyřešen, nevadí mi ani tréninky ráno, kdy jsem býval zatuhlý. Teď je to v klidu, vůbec to necítím," řekl Hradilek z USA. Líbí se mu i trať. "Čekal jsem to horší, protože to všichni říkali, ale mně se to líbí, je to něco jinýho, nového, je to zábava. Jen je to trochu delší, bude to fyzicky náročnější," tušil. "Navíc druhá část je hodně pomalá," všiml si.

Silné české trio kajakářů se v USA těší velké přízni. I soupeřů. "Chodí na náš trénink o dost víc lidí, soupeři si nás natáčejí," popsal Hradilek. "Je jasný, že se nás bojí," pousmál se Prskavec. "Ale i já se rád chodím dívat na kanál na ostatní, nejen na kajakáře, máme to kousek," pochvaloval si Hradilek bydlení v nedalekém domě.

Jediné negativum snad je omezení tréninkových hodin na kanálu, který se nachází v horách u stanice lyžařské lanovky. "Je to celkem bláznivé, to opravdu mohou postavit jen v Americe," divil se Přindiš. "Ale jinak jsme připravení, všechno je tady super," doplnil. "Až na to, že nám Kačka Hošková utrhla kliku od auta," rozesmál se Hradilek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články