Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chocová skončila šestá, české plavání je na ME bez medaile

Berlín - Česká prsařka Petra Chocová neobhájila titul mistryně Evropy z předloňského šampionátu v Debrecínu. V Berlíně obsadila na své nesilnější trati 50 metrů prsa šesté místo v čase 31,13 sekundy. Česká výprava se tak vrátí z ME bez medaile, přesto zde alespoň padly dva dlouholeté české rekordy. Barbora Závadová nejprve zvládla rozplavbu na 400 metrů volný způsob za 4:13,18 minuty a po 15 letech vymazala z rekordních tabulek Hanu Černou-Netrefou, vzápětí padlo i nejstarší národní maximum. Pavel Janeček v dlouhé polohovce dohmátl v čase 4:21,15 a sebral první místo v historických tabulkách Josefu Hladkému, kterému patřilo od roku 1983.

Barbora Závadová
zdroj: Isifa/EPA

Do finále se však noví čeští rekordmani nedostali. Závadová obsadila 12. místo, Janeček byl v konkurenci 31 polohovkářů třináctý. Přímo do finále postoupila vždy jen nejrychlejší osmička.

Dvacetiletý Janeček vylepšil národní rekord o více než dvě vteřiny, majitel několika medailí z ME Hladký před 31 lety zaplaval dlouhou polohovku za 4:23,52. O rok starší Závadová dnes pokořila čas Černé (4:14,14) bezmála o vteřinu.

Pavel Janeček:

"Je pocta překonat takový čas. Snažil jsem se ho překonat celý rok a teď to nakonec vyšlo. Na start jsem byl nabuzený a rychle jsem vypálil. Na znaku jsem koukal, že jsem první. Na prsařském úseku šel pak můj rychlý začátek znát a na kraulu jsem už bojoval z posledních sil."

Ani české štafety v polohovém závodu na 4x100 metrů do finále neprošly. Ženské kvarteto Baumrtová, Moravčíková, Závadová, Kolářová obsadilo 11. místo v čase 4:06,90 a Baďura, Bartůněk, Havránek, Verner byli čtrnáctí (3:43,61).

Chocová chce pro příště změnit závěrečnou přípravu

Chocová byla ve finále v Berlíně podruhé, na dvojnásobné trati skončila sedmá. Svým dnešním výkonem zaostala o čtyři setiny za semifinálový časem a o 82 setin za vlastním českým rekordem z loňského roku. Závod vyhrála Ruta Meilutyteová z Litvy, která do Berlína přiletěla na poslední chvíli z Olympijských her mládeže v čínském Nankingu. Český rekord by Chocové stačil na druhé místo.

"Finále vypadalo z mého pohledu strašně. Ale já jsem to bohužel trošku čekala, protože vůbec necítím výbušnost, rychlost a sprinty se mi tu plavou špatně. Je to nejspíš tím, že jsem měla jinou přípravu než dřív. Budeme to muset rozebrat a rozhodnout se, jestli se budu připravovat na padesátku, stovku nebo dvoustovku. A budu chtít změnit posledních čtrnáct dnů přípravy před vrcholem, než jsem to měla letos," uvedla Chocová.

Zdroj
ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články