Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kajakář Dostál se stal v Kanadě mistrem světa do 23 let

Welland – Novým mistrem světa do 23 let se v kanadském Wellandu stal český kajakář Josef Dostál. Člen bronzového čtyřkajaku z olympiády v Londýně suverénním způsobem ovládl finále na 1000 metrů. Dařilo se i Tomáši Veselému, jenž v juniorské kategorii získal stříbro na stejné trati.

Kajakář Josef Dostál po triumfu na mistrovství republiky
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

Dostál potvrdil, že prožívá nejúspěšnější sezonu v kariéře, protože na červnovém seniorském mistrovství Evropy v Portugalsku získal v individuálním závodě bronzovou medaili a zároveň se stal mistrem Evropy na čtyřkajaku.

Dvacetiletý kajakář prošel celou soutěží bez zaváhání. Ve čtvrtek zvítězil v rozjížďce i v semifinále. A o jeho finálovém triumfu nebylo pochyb. Cíl protnul o téměř dvě sekundy dříve než druhý Maďar Bence Dombvári a stal se historicky prvním mistrem v této věkové kategorii. "Závod se vyvíjel přesně podle mých představ. Od poloviny trati jsem vedl a zvyšoval náskok, takže to ani nebyly nervy," popsal přímo z Kanady svůj zlatý triumf Josef Dostál.

Na otázku, který individuální výsledek pro něj znamená víc, odpověděl: "Pro mě osobně má větší váhu přece jen toto zlato před seniorským bronzem. Ale zase až tak se to zřejmě porovnávat nedá, protože v každém závodě startovali jiní závodníci. Ale každopádně jsem šťastný, že jsem naplnil očekávání všech a získal titul. Teď už se budu soustředit jen na přípravu na seniorské mistrovství světa v Duisburgu, kde se pokusíme získat historický titul pro české barvy na čtyřkajaku," doplnil Dostál.

Deblkanoisté Vojtěch Ruso a Dan Drahokoupil obsadili v kategorii do 23 let na olympijské trati 1000 metrů sedmé místo. Jejich juniorští kolegové Kryštof Hájek a Lukáš Hájek skončili pod stupni vítězů, když jim k bronzové medaili scházelo 1,3 sekundy.

"Jsem spokojený. Cíl jsme splnili, protože už máme medaili. Dokonce ne jednu, dvě, a ještě k tomu zlatou. Pepovi jsem věřil, dokonce i na zlato, ovšem Tomášovo stříbro je úžasný výsledek. Také proto, že on v této juniorské kategorii může startovat i za rok," uvedl reprezentační trenér Pavel Hottmar, který věří, že čeští reprezentanti přidají další medaile i v nedělních finálových kláních.

Na mistrovství světa do Wellandu odcestoval i dvojnásobný mistr Evropy Martin Fuksa, zánět v koleni však českého kanoistu nepustil na start ani jedné olympijské trati 200 a 1000 metrů. "Prošel řadou vyšetření a zákroků u nejlepších odborníků v oboru. Výsledky ukázaly infekci vzácnými bakteriemi, které napadají klouby, a proto Martin nemůže klečet, tedy ani trénovat či závodit. Momentálně se prý nedá dělat nic jiného, než čekat," uvedl reprezentační kouč Pavel Hottmar.

Výsledky finálových závodů s českou účastí:

Muži do 23 let –1000 metrů – K1:

1. Dostál (ČR) 3:28,852 min., 2. Dombvári (Maď.) +1,759 sek., 3. Bain (Austr.) +3,453.

Junioři – 1000 metrů – K1:

1. Radow (Něm.) 3:35,335 min., 2., Veselý (ČR) +0,814 sek., 3. Janza (Maď.) +1,017.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články