Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dostál si z Račic odváží čtyři republikové tituly

Račice – Bronzový olympionik z Londýna a úřadující mistr Evropy na čtyřkajaku Josef Dostál vyhrál jako první v historii všechny čtyři individuální disciplíny na mistrovství republiky v rychlostní kanoistice. Po pátečním triumfu na 1 000 metrů, sobotní výhře na poloviční distanci zvítězil v neděli i na olympijské trati 200 metrů. Do zcela unikátní sbírky přidal Dostál vítězství také na vytrvalecké trati 5 000 metrů.

Kajakář Josef Dostál slaví titul na mistrovství republiky
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

"Nemyslel jsem si, že mohu všechno vyhrát. Zvlášť, když jsem absolvoval závody z plného tréninku bez ladění formy. Samozřejmě mě to těší a věřím, že to dokládá moji výkonnost," uvedl Dostál, který v sobotu 27. července odlétá do Kanady na mistrovství světa do 23 let. "Tady jsem si vyzkoušel, že jsem schopný jet na vysoké úrovni obě olympijské disciplíny, tedy 200 i 1 000 metrů. Snad se mi bude dařit i v Kanadě a potom především na MS v Duisburgu, kde vše podřizuje startu na čtyřkajaku a zisku titulu mistrů světa," doplnil čtyřnásobný mistr republiky.

"Titulu z dvoustovky si ale cením nejvíc, byla tady absolutní špička a největší konkurence," uvedl Dostál. Filip Šváb, který na této trati vyhrál předchozích šest mistrovství, ocenil výkon vítěze. "Pepa jel skvěle a rychle. Věděl jsem, že musím vyhrát, a to mi svazovalo ruce." Šváb se však titulu přece jen dočkal. S Lukášem Kusovským zvítězil na trati 200 metrů. "To byla zcela jiná jízda. Neležela na mě psychická tíha, nemuseli jsme vyhrát, my jsme mohli vlastně jen překvapit," doplnil Šváb, který druhý titul přidal ještě na čtyřkajaku.

Kajakář Josef Dostál po triumfu na mistrovství republiky
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

Anna Kožíšková získala svůj první seniorský titul na olympijské trati 500 metrů a potvrdila, že převzala roli nejlepší současné české kajakářky. V pátek zvítězila i na trati 1 000 metrů. "Byla to krásná jízda, jela jsem tak, jak jsem si představovala. Těší mě, že jsem vyhrála oba tyto závody a mohu se v klidu připravovat na mistrovství světa. Ráda bych tam jela závod na tisíc metrů, kde vidím největší šanci na dobré umístění," uvedla Kožíšková.

Za Kožíškovou skončila sedmnáctiletá Kateřina Slivanská, bronz patří dvaadvacetileté Monice Machové. "Je to takové zvláštní, já a stupně vítězů v ženách. Vlastně jsem si to chtěla jen zkusit a takhle to dopadlo. I pro mě je to pořádné překvapení," popsala Slivanská, která stříbro z mistrovství republiky označila za druhý nejlepší výsledek kariéry. Více si cení bronzu z nedávného mistrovství Evropy juniorů.

Reprezentační trenér Pavel Hottmar určil, že čtyři nejlepší z tohoto závodu utvoří posádku čtyřkajaku pro srpnové mistrovství světa v německém Duisburgu. Medailistky Kožíškovou, Slivanskou a Machovou doplní Jana Šebestová, která skončila na čtvrtém místě.

Nejtěsnější bitvu o titul a nominaci do Duisburgu svedli na olympijské trati 200 metrů singlkanoisté. Dan Drahokoupil o tři setiny sekundy porazil Martina Egermaiera, vítěze určila až cílová fotografie. Egermaier si spravil chuť a na deblkanoi i čtyřkanoi, na kterých zvítězil.

Nejpilnější sběratelkou medailí v seniorských kategoriích byla na republikovém šampionátu Jana Ježová. Získala čtyři zlaté medaile na kanoi, po dvou na singlu a deblu s Lenkou Součkovou, s Lucií Krpatovou přidala stříbro a bronz na deblkajaku. Stala se tak historicky první "obojživelnící", která vybojovala medaile na obou typech lodí – kajaku i kanoi.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články