Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Česká výprava má před univerziádou v Kazani velké ambice

Praha - Historicky nejpočetnější česká výprava se od 6. do 17. července představí na 27. letní světové univerziádě, která se bude konat v Kazani. Do Ruska odcestuje 206 osob, mezi nimiž bude 146 sportovců a představí se v osmnácti odvětvích.

"Nadcházejí univerziáda láme obecně veškeré rekordy. Představí se na ní 162 zemí a 10 442 sportovců. Nepřekročitelným limitem pro účast na olympiádě je přitom 10 500 sportovců," uvedl předseda České asociace univerzitního sportu František Dvořák.

V Kazani bude 351 medailových soutěží ve 27 sportech. Na letní olympiádě se přitom bojuje ve 28 sportech. "Rusové ale do programu univerziády zařadili řadu zejména bojových sportů, které mezi olympijské nepatří," uvedl Dvořák. Oproti minulosti však budou závodit o medaile například rychlostní kanoisté a veslaři.

Pořadatelé totiž vybudovali v Kazani nový areál pro vodní sporty. "Nově bylo ale postaveno 70 procent všech sportovišť," podotkl Dvořák. Centrem atletiky bude stadion pro 80 000 fanoušků, jenž byl postavený pro potřeby fotbalového mistrovství světa, které se v Rusku uskuteční v roce 2018.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští sportovci se vydávají na univerziádu

V Kazani se ze známějších sportovců představí například atletky Jitka Bartoničková, Eliška Klučinová, judisté Lukáš Krpálek, Jaromír Ježek, rychlostní kanoisté Filip Dvořák a Jaroslav Radoň, veslařka Jitka Antošová, boxer Zdeněk Chládek, plavkyně Petra Chocová nebo stolní tenistka Iveta Vacenovská. Adeptů na medaile je ale daleko více.

"Chceme navázat minimálně na výsledky na poslední univerziádě v Šen-čenu. Myslím, že bude daleko větší, některá jména to navozují. Ambice máme velké a věřím, že se budeme 17. července radovat ze všech druhů medailí," uvedl Dvořák. Před dvěma lety v Číně získala Česká republika dvě zlaté, jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články