Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Třetí etapu vyhrál Paolini a jde do růžového

Marina di Ascea (Itálie) - Etapa číslo tři měřila 212 kilometrů a v cíli v Marině di Ascea se jako první objevil domácí jezdec Luca Paolini. Tento výsledek a následná bonifikace pro něj znamená i růžový dres, který nyní obléká s náskokem sedmnácti vteřin na své pronásledovatele. Druhé místo dnes obsadil australský cyklista a vítěz Tour z před dvou let Cadel Evans, třetí skončil obhájce prvenství z loňského Gira Ryder Hesjedal.

Luca Paolini slaví v růžovém
zdroj: EPA

Ve více než dvě stě kilometrů dlouhé etapě ze Sorrenta do Mariny di Ascea se největší úniky zrodily až v závěrečných 50 kilometrech. Domácí Fabio Taborre se pronásledovatelům v jedné chvíli vzdálil na více než tři minuty, ale po pětadvaceti kilometrech ho nejprve dostihl Hesjedal a postupně i zbytek pelotonu. Hesjedal se posléze pokoušel o další útoky, ačkoliv se ve zbytku trati téměř už jen klesalo. "Cítil jsem dneska příležitost. Každý den člověk může něco získat a je lepší být vepředu," vysvětlil v cíli.

Rozhodující trhák se však podařil až šest a půl kilometru před koncem Paolinimu - Ital si dovezl do cíle šestnáctisekundový náskok, který mu s bonifikací stačil na celkové vedení. To drží s náskokem 17 vteřin před hlavním favoritem na celkové pořadí Bradleym Wigginsem, Vincenzo Nibali z Astany je na páté pozici se ztrátou více než půl minuty. Dnes třetí Hesjedal pak zaostává třicet čtyři vteřin a je průběžně sedmý.

Luca Paolini:

"Ve stoupání jsem hodně trpěl, snažil jsem se ale držet si své tempo. Věděl jsem, že kousek před cílem je kraťoučké stoupání a že sjezd mi jde dost dobře, tak jsem za tím šel. Jel jsem, jako by šlo o jednodenní závod."

Paolini už letos vyhrál únorový jednorázový závod Omloop Het Nieuwsblad a na závodech Grand Tour přidal svůj druhý triumf k etapové výhře na Vueltě v roce 2006. "Je to neuvěřitelné, vyhrát takovým způsobem a ještě získat růžový trikot. Můj táta je dnes kvůli menšímu zákroku v nemocnici, takže úspěch chci věnovat jemu," řekl po závodě.

V úterý je na Giru na řadě druhá nejdelší etapa tohoto ročníku z Policastra Bussentina do města Serra San Bruno. Mírně kopcovitá trasa čítá 244 kilometrů.

3. etapa Sorrento - Marina di Ascea (212 km):

1. Paolini (It./Kaťuša) 5:43:50, 2. Evans (Austr./BMC), 3. Hesjedal (Kan./Garmin), 4. Santambrogio (It./Vini Fantini), 5. Sánchez (Šp./Euskaltel), 6. Caruso (It./Kaťuša), 7. Weening (Niz./Orica), 8. Wiggins (Britain /Sky), 9. Intxausti (Šp./Movistar), 10. Gesink (Niz./Blanco) všichni -16.

Průběžné pořadí: 1. Paolini 9:04:32, 2. Wiggins, 3. Uran (Kol./Sky) oba -17, 4. Intxausti -26, 5. Nibali, 6. Agnoli (oba It./Astana) oba -31, 7. Hesjedal -34, 8. Caruso, 9. Trofimov (Rus./Kaťuša) oba -36, 10. Henao (Kol./Sky) -37.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články