Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Armstrong se Winfreyové přiznal k dopingu, mohl by svědčit proti UCI

Austin – Lance Armstrong, který více než deset let vehementně popíral nařčení z užívání zakázaných látek, se konečně přiznal k dlouhodobému dopingu. Doznání učinil při natáčení rozhovoru s Oprah Winfreyovou. První část velmi očekávaného prohlášení Lance Armstronga se bude vysílat již tento čtvrtek. V blízké budoucnosti se Armstrong zřejmě chystá svědčit proti několika významným postavám cyklistického světa včetně bývalých představitelů Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Cyklista Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

Mluvčí Oprah Winfreyové odmítl informaci o přiznání potvrdit s tím, že nebude o pořadu sdělovat žádné detaily před jeho čtvrtečním vysíláním. Později se však objevila Winfreyová na televizní stanici CBS a v rozhovoru s moderátory pořadu CBS This Morning přiznala, že Armstrong se jí skutečně přiznal k užívání zakázaných látek. Upozornila také, že rozhovor bude kvůli množství zajímavých informací nakonec rozdělen na dvě části a odvysílán ve dvou dnech.

"Já i celý můj tým jsme byli uchváceni a velmi překvapeni některými Lancovými odpověďmi. Měla jsem připraveny desítky otázek a ve dvě a půl hodiny trvajícím rozhovoru jsem mu položila většinu z nich. Ale cítím, že odpověděl tak, jako by byl na ně připravený. (...) Myslím, že většinu otázek, na jejichž zodpovězení čeká mnoho lidí na celém světě, Lance zodpověděl," komentovala interview Winfreyová. Zároveň ale přiznala, že čekala, že se slavný cyklista více ve svých zpovědích otevře.

Rád by triatlon a zákaz není fér

Samotný Armstrong se k interview nevyjádřil. "S Oprah a jejím týmem jsme se dohodli, že až do vysílání nebudeme nic komentovat. A to stále platí," řekl cyklistův mluvčí Mark Fabiani. Není tedy stále zcela jasné, z čeho konkrétního se Armstrong hodlá vyznat, všeobecně se však předpokládá, že bývalý cyklista se konečně přizná ke své dopingové minulosti, což dosud odmítal. "Podle informací, které prosákly, se údajně přiznal k tomu, že užíval doping ještě předtím, než onemocněl rakovinou," uvedl ve Studiu ČT24 redaktor Václav Černohorský.

Armstrongovi bylo odebráno všech sedm titulů z Tour de France a navíc vyfasoval doživotní zákaz startu ve všech olympijských sportech. To se ale Armstrongovi, který by se rád účastnil závodů v triatlonu a běhu, vůbec nelíbí.

Podle ústřední postavy jednoho z největších podvodů v dějinách sportu totiž doživotní zákaz není fér. Zástupci Americké antidopingové agentury (USADA) podle dostupných informací Armstrongovi poradili, že jeho trest by mohl být snížen, pokud bude svědčit proti těm, kteří mu pomáhali obcházet antidopingová opatření.

Generální ředitel světové antidopingové organizace WADA David Howman v písemném prohlášení oznámil, že výpověď v televizním interview není ta správná cesta. Pokud by měl být trest přehodnocen, požaduje WADA od Armstronga plné doznání pod přísahou.

Přiznání se může dotknout lidí z nejvyšších sfér

Lidé obeznámení s rozhovorem mezi Winfreyovou a Armstrongem tvrdí, že bývalý cyklista hodlá odmítnout tezi, že byl architektem nejpropracovanějšího dopingového systému, který se doposud podařilo odhalit, ale byl jen jeho pouhou součástí. Zkrátka, že dělal jen to, co všichni jeho kolegové.

Armstrong se zřejmě nechystá svědčit proti bývalým kolegům, ale spíše promluvit o propletenci dopingu do vyšších sfér cyklistiky. Svědčit by prý mohl proti majitelům své bývalé stáje Postal Service včetně investičního bankéře Thoma Wiesela a bývalých vysokých představitelů UCI.

Moderátorka Oprah Winfreyová
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Před natáčením pořadu se Armstrong omluvil zaměstnancům nadace Livestrong pomáhající nemocným rakovinou a jejich rodinám, kterou před 16 lety založil. "Mluvil soukromě s našimi zaměstnanci, kteří dlouhá léta odváděli pro nadaci důležitou práci," řekla mluvčí nadace Katherine McLaneová.

"Byl to velmi upřímný a srdečný výraz lítosti nad zbytečným stresem, který jsme zažívali v posledních letech v důsledku pozornosti médií," uvedla. Armstrong zpřetrhal své vazby s nadací na podzim. Nejprve se vzdal postu předsedy, poté opustil představenstvo. Nadace pak vyškrtla z názvu jeho jméno.

Žaloby na sebe nenechaly dlouho čekat

Armstrong nyní musí kvůli odhalenému dopingu čelit řadě žalob. Soudit se s ním chce stát Jižní Austrálie, který po jednačtyřicetiletém Američanovi požaduje odškodné, nebo vrácení startovného za účast na Tour Down Under v letech 2009 až 2011. Podobný krok už učinil britský list Sunday Times a po Armstrongovi chce odškodné milion liber plus vrácení 300 tisíc, které na něm bývalý cyklista vysoudil kvůli křivému obvinění z dopingu v roce 2004. O navrácení peněz se už také přihlásilo několik sponzorů.

Armstronga také ze zpronevěry milionů dolarů od americké pošty obvinil jeho bývalý kolega ze stáje US Postal a další dopingový hříšník Floyd Landis. K němu by se měly podle zámořských médií připojit i federální úřady, které původně vyšetřování případu před necelým rokem zastavily. 

Zdroj
ČT24, ČTK, NY Times

Hlavní zprávy