Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sport nejen pro bohaté. Čeští olympionici chtějí umožnit dětem sportovat

Praha – Olympijský výbor spouští za podpory České televize nový charitativní projekt. Česká olympijská nadace bude pomáhat mladým sportovcům ze sociálně slabších rodin nebo sociálních ústavů. Patrony jsou medailisté z Vancouveru 2010 a Londýna 2012.

Úspěšní olympionici představují Českou olympijskou nadaci
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Idea sportu pro všechny je základem, aby z nich vzešel třeba někdo, kdo se uplatní i ve vrcholovém sportu. Většina z nás začala sportovat jako malé děti spontánně a díky tomu, že jsme měli příležitosti, tak z nás vyrostli medailisté," řekl zlatý moderní pětibojař David Svoboda. "Mým snem je, aby to byla dlouhodobá akce. Jinak bych do toho asi nešel," prohlásil.

"Sport nesmí být výsadou bohatých," řekl předseda ČOV Jiří Kejval. "Nechceme se starat prioritně o vrcholový sport, ale chceme, aby byl sport vnímán jako životní styl. Je proto nutné sport jako celek podpořit a je třeba začít od sebe," řekl.

Nadaci povede Jan Železný

Prezidentem nadace je trojnásobný olympijský vítěz v oštěpu Jan Železný a jejími patrony je dvacet medailistů z Vancouveru a Londýna. "Jak se říká, kdo si hraje, nezlobí. Jsem ráda, že někdo s takovou myšlenkou přišel," řekl tenistka Andrea Hlaváčková, stříbrná medailistka ze čtyřhry s Lucií Hradeckou.

Prvotním vkladem nadace bylo 150 tisíc korun, které mezi sebou vybrali medailisté z Londýna a Vancouveru. "Doufáme, že sportovci budou vzory a že jejich příklad budou brzy následovat velké firmy v zemi," řekl Kejval. Další prostředky mají být například z aukcí. První bude dražba zdi slávy z Českého domu v Londýně.

Zájemci mohou žádat o příspěvek na webu www.olympic.cz. Při výběru mladých sportovců od šesti do 18 let nemá záležet na talentu a výkonnosti, ale na chuti sportovat. Peníze bude rozdělovat komise složená ze sportovců a členů ČOV, která se sejde každé tři měsíce a přispívat se má na sportovní vybavení, kurzy, kroužky nebo soustředění.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články