Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková je favoritkou ankety Sportovec roku 2010

Praha - Obhájkyně prvenství a největší adeptka na triumf v anketě Sportovec roku 2010 Martina Sáblíková je v elitní desítce, kterou vybralo v prvním kole hlasování rekordních 240 členů Klubu sportovních novinářů. Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení bude aspirovat na třetí vítězství. Slavnostní vyhlášení ankety proběhne v pražském hotelu Hilton ve středu 22. prosince. Galavečer se bude vysílat na ČT1 a rozšířeně i na ČT4.

V desítce jsou čtyři sportovkyně. Vedle Sáblíkové se do elity dostaly slalomářka Šárka Záhrobská, basketbalistka Hana Horáková a oštěpařka Barbora Špotáková, vítězka ankety z roku 2008. Pokud vyhraje Sáblíková, zařadí se hned za Věru Čáslavskou a Jana Železného, kteří byli Sportovci roku čtyřikrát. Vedle čtyř žen se do nejlepší desítky dostali dvojnásobný olympijský bronzový medailista v běhu na lyžích Lukáš Bauer, účastník tenisového Turnaje mistrů Tomáš Berdych, hokejový mistr světa Jaromír Jágr, jeden z nejlepších házenkářů na světě Filip Jícha, mistr světa ve veslování Ondřej Synek a mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar.

Do nejlepší trojice týmů se dostaly české basketbalistky, vicemistryně světa, hokejisté, kteří světový šampionát vyhráli, a bronzová olympijská štafeta v běhu na lyžích ve složení Martin Jakš, Lukáš Bauer, Martin Koukal a Jiří Magál.

Je nám líto, video expirovalo.
Kdo bude Sportovcem rorku?
208025.jpg145602.jpg138192.jpg

"Budeme se letos snažit, aby bylo na slavnostním večeru co nejvíc sportovců osobně. I proto jsme posunuli termín vyhlášení do všedního dne," vysvětlila na tiskové konferenci v Praze za organizační agenturu BPA Jana Obermajerová. Moderovat budou Lucie Výborná a Jan Pokorný, o hlavní doprovodný program se postará skupina Chinaski.

Olympijští vítězové, mistři a medailisté

Elitní desítka se může pyšnit dvěma zlatými olympijskými medailemi (Sáblíková), čtyřmi tituly mistrů světa (Sáblíková, Synek, Štybar, Jágr), dvěma tituly mistrů Evropy (Sáblíková, Synek), stříbrem ze světového šampionátu (Horáková), čtyřmi olympijskými bronzy (dvakrát Bauer, Sáblíková, Záhrobská) a medailí stejné hodnoty z mistrovství Evropy (Špotáková). Vedle Špotákové a Sáblíkové je v desítce z minulých vítězů hokejista Jágr.

212460.jpg167410.jpg137909.jpg

Do nejlepší desítky se hokejista vrátil po třech letech, fotbalista v ní naopak není podruhé za poslední tři roky. Basketbal má zastoupení mezi jednotlivci podruhé v historii (předtím Eva Němcová v roce 1997), házenkář nebyl v první desítce za 51 minulých ročníků ankety ještě ani jednou.

Výsledky 1. kola ankety Sportovec roku 2010

Jednotlivci - finálová desítka: Lukáš Bauer, Tomáš Berdych, Hana Horáková, Jaromír Jágr, Filip Jícha, Martina Sáblíková, Ondřej Synek, Barbora Špotáková, Zdeněk Štybar, Šárka Záhrobská.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články