Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Hazard a Lukaku v Moskvě řádili. Belgičané přejeli Tunisko 5:2

Fotbalisté Belgie si na mistrovství světa připsali druhé jasné vítězství a jsou krok od vyřazovací fáze. Po Panamě si smlsli na Tunisku, které porazili 5:2 zejména zásluhou útočného dua LukakuHazard. I tentokrát o jednom z gólů rozhodli videorozhodčí a následně nařízený pokutový kop.

Romelu Lukaku (vpravo) a Kevin de Bruyne se radují z gólu Belgie
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Belgie vstupovala do utkání jako jasný favorit a tento předpoklad naplnila dosyta. Dvěma góly se o výhru postaral nejlepší střelec z nominace Lukaku, navíc Hazard přidal další trefu a k tomu proměnil penaltu, v závěru ještě vedení po velkém tlaku navýšil Batshuayi.

Právě útočný válec Belgičanů přispěl k výraznému rekordu turnaje. Ani jeden z odehraných 27 zápasů totiž neskončil bezgólovou remízou, což je o jeden duel více, než na mistrovství světa 1954. Kromě toho byl stvrzen i další rekord, protože Tunisko už 13 zápasů na světovém šampionátu nevyhrálo, což je jednoznačně nejdelší série bez vítězství ze všech účastníků turnaje v Rusku.

"Hodně věcí se dá ještě zlepšit. Byl to zápas, který vyhovoval našemu stylu hry. Je třeba ocenit Tunisko, že od začátku chtělo hrát na vítězství, vysoko presovalo. Je třeba pochválit hráče, jak dobře si dokázali poradit s šancemi. Ne vždy jsme úplně dobře kontrolovali hru. Není snadné vstřelit za dva zápasy mistrovství světa tolik branek, co jsme dali my," pěl ódy trenér Belgie Roberto Martínez. 

Jeho svěřencům se skvěle povedl už hned samotný vstup do utkání. Nejdříve ve 2. minutě osamocený Lukaku zahrozil nebezpečným rychlonáběhem do zcela otevřené obrany Tunisanů, Bin Mustafá byl ale u míče o krok dřív.

O 180 vteřin později se už ale sít rozvlnila. Bin Júsif na hranici pokutového území fauloval Hazarda při náběhu zprava a rozhodčí nakonec nařídil penaltu, kterou kapitán Belgie v pohodě lehkou střelou k levé tyči proměnil.

Evropané pokračovali v krasojízdě. Spolupráce na ose MertensLukaku skončila v 16. minutě vedením 2:0, kdy útočník Manchesteru United obstřelil z úhlu tuniského brankáře. Rázem to vypadalo na evidentní debakl, jenže Tunisané se nevzdávali a trpělivě podnikali kombinační výpady ke Courtoisovi. Jejich akce ale zpravidla končily ještě před finální fází.

Úspěch jim překvapivě přinesla až standardka Chazzrího, na níž si naběhl Bronn a obránce belgického Gentu bleskově za dvě minuty odpověděl snížením na 2:1. Záhy však smolně došlápl a zápas pro něj předčasně skončil.

Utkání Belgie - Tunisko
zdroj: ČTK/AP

Tým Španěla Martíneze ovšem stále jel na plné obrátky. Čím dál tím víc se ukazovala opora Manchesteru City De Bruyne, který rýsoval kolmice tu pro Hazarda, tu pro Lukakua.

V případě otevřené hry Tuniska to, pravda, nebylo nic až tak překvapivého, Belgičanům navíc šlo vše jednoduše od nohou, což Lukaku na samém závěru poločasu potvrdil, kdy z přesné přihrávky od Meuniera lobem sám před Bin Mustafou zakončil – 3:1.

A jak první dějství skončilo, tak druhé začalo. Pelášející Hazard si v individuální akci ve vápně přehodil brankáře a pohotově navýšil vedení. K tomu byl za hustého lijáku na moskevském stadionu Spartaku blízko i Carrasco, jenže obloukem těsně minul.

Tunisané přesto nepůsobili vyloženě odevzdaným dojmem, ale opakovala se stejná situace: když už se propracovali do vážnější situace, defenziva soupeře mu rozhodně nešla na ruku. To ta protější byla takříkajíc v luftu – větral jí zejména střídající Batshuayi, který deset minut před koncem normální hrací doby nastřelil ze dvou metrů břevno a prakticky se nehnul z vápna.

Jeho snaha mu nakonec kýžené ovoce přinesla. V 90. minutě dostal povedený míč od Tielemanse a zblízka doklepl do sítě. Belgie tak už dlouhých 21 zápasů neprohrála a nic na tom nezměnila ani kosmetická změna stavu, kdy Chazzrí těsně před hvizdem upravil na 5:2.

"Prostě jsme Belgičanům po fyzické stránce nestačili. Chtěl bych se omluvit našim fanouškům, kterých bylo v hledišti hrozně moc. Snažili jsme se ze sebe vydat maximum a pokusíme se v budoucnu zlepšit," slíbil trenér Tuniska Nabíl Maalúl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články