Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Anglii spasil dvougólový Kane. Tunisko sestřelil trefou v nastavení

Dlouho to vypadalo, že se fotbalisté Anglie zařadí mezi favority, kteří v prvním utkání na mistrovství světa v Rusku překvapivě ztratili body. To však odmítl Harry Kane. Kapitán Albionu v zápase s Tuniskem zaznamenal obě branky svého týmu. Vítěznou trefil v první minutě nastavení a rozhodl o výhře 2:1.

Angličan Harry Kane slaví gól v síti Tuniska
zdroj: REUTERS autor: Sergio Perez

Ve čtyřiadvaceti letech je nejmladším kapitánem Anglie v historii a na úvod mistrovství světa ukázal, že tato volba padla na správného hráče. Byl to totiž Harry Kane, kdo se stal klíčovou postavou střetnutí s Tuniskem.

Ne, že by snad na hřišti zářil jako kometa. I kanonýr Tottenhamu podobně jako jeho spoluhráči zažil už výkonnostně mnohem lepší střetnutí, jenže splnil to hlavní, co se u útočníků počítá, vstřelil góly.

V prvním poločase včasnou dorážkou poslal Anglii do vedení. Druhou trefu si pak nechal na nastavený čas.

Nejlepší střelec Albionu z kvalifikace si po rohu počkal na zadní tyči na prodloužení od Harry Maguira a z bezprostřední blízkosti zamířil hlavou přesně. Favorit díky tomu slavil první výhru v úvodním zápase šampionátu po 12 letech a ve skupině G je druhý o skóre za Belgií.

"Jsem pyšný na kluky, že se nevzdali. Dovedu si představit tu erupci nadšení v hospodách po celé Anglii. Pamatuji, když jsem byl malý, jak se všude fandilo. A je krásné teď být tím, kdo rozhodne," prozradil po utkání spokojený Kane. 

Na průběh, kdy o výsledku rozhodne až gól z nastavení, by po začátku utkání vsadil málokdo. Namlsaní Angličané do zápasu nalétli ve velkém tempu a už ve třetí minutě měl na noze gól Jesse Lingard. Pětadvacetiletý záložník se dostal ve vápně k odraženému míči a jeho pokus na brankové čáře zastavil fantasticky brankář Muizz Haasan.

Tunisko úvodnímu velkému tlaku ale nedokázalo odolávat dlouho. V 11. minutě přišel rohový kop, po němž se k hlavičce dostal John Stones. Proti němu ještě dalším brilantním zákrokem zasáhl Haasan, jenže k dorážce se přiřítil Kane a poslal Anglii do vedení. Pro brankáře Tuniska byl moment o to smutnější, jelikož kvůli zranění ramena musel následně odstoupit.  

Jeho kolega si po nástupu na hřiště příliš neodpočal. Brzy ho prověřil z dálky Jordan Henderson. Hlavním nebezpečím ale byl Lingaard, který se zároveň stal hlavním spalovačem šancí. Ve 24. minutě se zjevil úplně sám na zadní tyči, jenže střela mu nesedla a putovala mimo.

Anglie poté dostala pořádně studenou sprchu, které do té doby nic nenasvědčovalo. Ve 33. minutě Kyle Walker rukou trefil Fachraddína bin Júsifa do obličeje a sudí ukázal na penaltový puntík. Favoritovi nic nepomohly ani protesty a Fardžaní Sasí z pokutového kopu srovnal.

Albion chtěl rychle odpovědět a do konce poločasu měl k druhé trefě několikrát blízko. V 39. minutě ve vápně poskakoval míč, který doputoval až ke Stonesovi. Stoper Manchesteru City ale ukázal, proč je obránce, a v tutovce z malého vápna minul.

Před odchodem do kabin navíc pokračovalo střelecké trápení Lingaarda. Nejprve v dobré pozici nastřelil bránícího hráče a zmar vyvrcholil v posledních vteřinách prvního poločasu, kdy po šikovné teči kolem brankáře trefil tyč. "V první půli jsme si vytvořili tolik jasných šancí, že si na všechno ani nevzpomínám," popsal kouč Anglie Gareth Southgate.

Vše přesto naznačovalo, že favorit se brzy vrátí do vedení. Druhá půlka však nabídla úplně odlišnou Anglii. Albion sice nadále dominoval a Tunisko nepouštěl za polovinu hřiště. Hře favorita ale najednou chyběl nápad, rychlost i překvapivé řešení. Série šancí se tak najednou zasekla.

Útočné trápení naštěstí pro Anglii ukončil v nastaveném čase Kane, který favoritovi přisoudil důležité tři body pro uklidnění a sám si vylepšil střeleckou statistiku na deset branek za posledních osm reprezentačních utkání. "Pokud jde o Harryho, jsem nadšen. Určitě bude pyšný, že jako lídr dovedl svou zemi k vítězství na mistrovství světa. A to je dnes ta nejdůležitější věc," řekl Southgate s tím, že i s výkonem v druhé půli byl spokojen.

"I za stavu 1:1 jsem byl opravdu pyšný na to, jaký výkon předvádíme. Kontrolovali jsme hru. V druhém poločase jsme dominovali, byli jsme trpěliví a čekali na dobré šance, než abychom balon jen posílali do vápna a v něco doufali. Je to opravdu zasloužené vítězství," dodal.

Relativně spokojený byl i trenér Tuniska. "Hráli jsme dobře a drželi jsme se skoro celých 90 minut. Anglie má výborné a rychlé hráče, směrem do ofenzivy mají obrovské schopnosti, takže dokázali prolomit naši defenzivu. Kdybychom udrželi remízu, byl by to excelentní vstup do turnaje. Ale i tak jsem celkem spokojen," zhodnotil Nabíl Maalúl.

Tunisko - Anglie 1:2 (1:1)

Branky: 35. Sasí z pen. - 11. a 90.+1 Kane. Rozhodčí: Roldán - De la Cruz (oba Kol.), Montero (Kost.) - Ricci (video, Braz.). ŽK: Walker (Angl.). Diváci: 41 064.

Tunisko: Hasan (16. Bin Mustafá) - Maríá, S. bin Júsif, Bronn, A. Maalúl - Schirí, Badrí, Sasí - F. bin Júsif, Chazrí (85. Chalífa), Slití (74. Bin Amúr). Trenér: N. Maalúl.

Anglie: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Alli (80. Loftus-Cheek), Henderson, Lingard (90.+3 Dier), Young - Kane, Sterling (68. Rashford). Trenér: Southgate.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články