Německý fotbalový tým je odrazem tamní společnosti. Každý pátý hráč má kořeny v cizině

Události ČT: Pětina německých fotbalistů má kořeny v cizině (zdroj: ČT24)

Na přelomu tisíciletí byl Gerald Asamoah jediným hráčem německé fotbalové reprezentace, který měl kořeny v cizině. Byl úplně prvním hráčem afrického původu, jenž za Německo nastoupil. Teď už by jeho vstup do reprezentace těžko vzbudil velký rozruch; kořeny v cizině má přibližně pětina německého týmu. Jde o stejný poměr, který platí i pro celou německou populaci.

Němečtí fotbalisté s kořeny v cizině byli dřív výjimka, dnes jsou pravidlem. Na přelomu tisíciletí cestu jako první reprezentant původem z Afriky prošlapával rodák z Ghany Gerald Asamoah.

„Když jsi první černoch, co hraje za Německo, pořád jsi s tím konfrontován. Věděl jsem ale, že většina lidí to akceptuje. Mám tuhle zemi rád, cítím se tu dobře, i přes to negativní, co jsem zažil,“ řekl v dokumentu Wie im falschen Film (Jako ze špatného filmu) z roku 2014.

V současném německém týmu, který zemi reprezentuje na mistrovství světa v Rusku, je hned několik hráčů, již mají alespoň jednoho z rodičů původem z ciziny. Někteří reprezentanti tak mají kořeny v Turecku, Tunisku, Španělsku nebo právě v Ghaně.

Gerald Asamoah na tréninku německého týmu na MS 2002
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

Sociolog: Fotbal pomáhá s integrací

Profesionální úroveň je však jen špička ledovce. Německý fotbalový svaz je největší organizace svého druhu na světě a z celkových sedmi milionů jeho členů má kořeny v cizině pětina. Jde o podobný podíl jako v celé společnosti, ale mnohem vyšší než ve sportu obecně.

„Fotbal má velmi přitažlivý ráz pro mladíky s kořeny v cizině, obzvlášť z Turecka, kteří tvoří relativně vysoký podíl členů sportovních klubů,“ vysvětluje Sebastian Braun, sportovní sociolog z Humboldtovy univerzity v Berlíně.

Braun spojuje zájem o fotbal s vědeckým přístupem, konkrétně zkoumá roli sportu při integraci. Kluby všech úrovní k ní podle něj přispěly i v letech, kdy do Německa přicházely statisíce uprchlíků. „Kluby jsou schopné velmi pružně reagovat a rychle přišly s konkrétními nabídkami sportovních aktivit,“ uvedl Braun.

Také Gerald Asamoah má za sebou zkušenost uprchlíka. V roce 1990 utekl s rodiči do Německa. Dvanáct let nato si za jeho reprezentaci zahrál finále mistrovství světa.