Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pět památných zápasů MS: Bernský zázrak či Zidanova hlavička

Velké zápasy, na které se nezapomíná. Už jen proto, že se podobné odehrají jednou za čtyři roky. Z mistrovství světa si fotbaloví příznivci odnáší vzpomínky především na finálové či vyřazovací bitvy. Redakce ctsport.cz se pokusila vypíchnout pět památných duelů. Figurují v nich miláčci tribun Diego Maradona, Zinédine Zidane či Ferenc Puskás...

Gól Angličana Geoffa Hursta ve finále MS 1966
zdroj: AP

MS 1954: Bernský zázrak. Němci ve finále zaskočili suverénní Maďary

Tehdy šlo o nezastavitelnou mašinu. Maďarský národní tým v čele s kanonýrem Realu Madrid Ferencem Puskásem v první polovině padesátých let dominoval světovému fotbalu. V základní skupině na šampionátu ve švýcarském Bernu si sice Maďaři pohráli s Němci 8:3. Ale finále? Jiný příběh.

Maďaři od roku 1950 do roku 1956 prohráli jen jedno utkání. Ale i to měli skvěle rozehrané. Vedli už v osmé minutě 2:0, jednu z branek obstaral Puskás, jenž nastoupil do zápasu se zraněním. Za deset minut však bylo vyrovnáno po gólech Maxe Morlocka a Helmuta Rahna.

Essenský křídelní útočník Rahn se stal německým hrdinou. V 84. minutě pak zasadil favoritovi rozhodující ránu a nastartoval fotbalový vzestup své země v dalších letech. Němci od té doby nikdy nechyběli mezi nejlepšími osmi celky mistrovství světa. Parta kolem Puskáse, Nándora Hidegkutiho či Sándora Kocsise, jenž si později zahrál za Barcelonu, promarnila historickou šanci na světový triumf.

Maďarsko - Německo 2:3 (2:2)

Branky: 6. Puskás, 8. Czibor - 18. a 84. Rahn, 10. Morlock. Rozhodčí: Ling (Ang.) - Orlandini (It.), Griffiths (Wal.). Diváci: 64 000.

Maďarsko: Grosics - Lantos, Lóránt, Buzánszky - Zakariás, Boszik - Tóth, Hidegkuti, Czibor - Puskás, Kocsis. Trenér: Gusztáv Sebes.

Německo: Turek - Kohlmeyer, Liebrich, Posipal - Mai, Eckel - F. Walter, Morlock - Schäfer, O. Walter, Rahn. Trenér: Sepp Herberger.

Ilustrační foto

MS 1966: "Gól století" Angličanů ve finále proti Němcům

Gól, který nikdo neviděl, rozhodl bitvu o mistra světa v roce 1966. Angličané na domácí půdě na stadionu Wembley šli s Němci do prodloužení za stavu 2:2. Domácí, kteří mohli už po základní hrací době slavit, si vzal o přestávce před prodloužením do parády trenér Alf Ramsey a pronesl směrem k Němcům: "Podívejte se na ně, jsou vyřízení!"

Do zápasu se vložil útočník Albionu Geoff Hurst. Jenže jeho druhá trefa v zápase se stala jedním z nejvíce kontroverzních momentů v historii fotbalu. Z otočky napálil do břevna míč, který se odrazil na brankovou čáru a ven. Švýcarský rozhodčí Gottfried Dienst si nebyl jistý a poradil se s pomezním rozhodčím, sovětským Tofikem Bachramovem. A dostal odpověď: "Uznej to!"

Čtyřiadvacetiletý forvard West Hamu United se postaral o vítězný gól a zároveň o devatenáct minut později upravil konečné skóre na 4:2. Hurst je jediným střelcem hattricku ve finále mistrovství světa. Němci se však se spornou brankou jen tak nesmíří. "Bylo kolem nás asi sto padesát žurnalistů. Ještě než se zeptali, řekl jsem: Buďme upřímní, balon nebyl za čárou," povídal německý brankář Hans Tilkowski.

Anglie - Německo 4:2 po prodloužení (1:1, 2:2)

Branky: 18., 101. a 120. Hurst, 78. Peters - 12. Haller, 89. Weber. Rozhodčí: Dienst (Švýc.) - Bachramov (SSSR), Galba (ČSR). ŽK: Peters. Diváci: 96 926.

Anglie: Banks - Eilson, Moore, J. Charlton, Cohen - Stiles - Peters, B. Charlton, Ball - Hunt, Hurst. Trenér: Alf Ramsey.

Německo: Tikowski - Schnellinger, Weber, Schulz, Höttges - Overath, Beckenbauer - Emmerich, Held, Seeler, Haller. Trenér: Helmut Schön.

MS 1970: Semifinálová přestřelka Itálie – NSR

Tak moc chtěli do finálového boje o trofej pro mistra světa, že předvedli gólovou přestřelku. Semifinále mistrovství světa 1970 v Mexiku mezi fotbalovými velmocemi Itálií a Západním Německem. Utkání přezdívané "zápas století" dospělo až do prodloužení, v němž padlo pět branek za šestnáct minut.

Po devadesáti minutách duel skončil 1:1. Na trefu Roberta Boninsegny odpověděl až v nastavení druhé půle obránce italského AC Milán Karl-Heinz Schnellinger. Šlo o jeho jedinou branku za německý národní tým v kariéře.

V prodloužení začala ofenzivní smršť. Gerd Müller poslal Němce do vedení, odpověděl Tarcisio Burgnich, na kterého navázal Luigi Riva, a Italové vedli 3:2. O další vyrovnání se postaral Müller, ovšem ani branky desetigólového nejlepšího střelce šampionátu nestačily. Ve 111. minutě rozhodl ve vápně nehlídaný Gianni Rivera a prostřelil Seppa Maiera.

Vyčerpaní Italové poté ve finále jasně podlehli Brazílii 1:4. Němci získali bronz po výhře 1:0 nad Uruguayí. Vzpomíná se na finálová utkání, ale tohle semifinále nikdo nezapomene, navíc jej poprvé mohli diváci sledovat živě v televizi. "Ale lidé si už neuvědomují, jak běžných bylo devadesát minut. Naopak třicet minut prodloužení bylo mimořádných," prohlásila s odstupem času německá ikona v záloze Franz Beckenbauer.

Itálie - Německo 4:3 (1:0, 0:1 - 3:2)

Branky: 7.Boninsegna, 98. Burgnich, 104. Riva, 111.Rivera - 90. Schnellinger, 95. a 110. Müller. Rozhodčí: Yamasaki (Peru). Diváci: 80 000.

Itálie: Albertosi - Cera, Burgnich, Bertini, Rosato (94.Poletti), Facchetti - Domenghini, Mazzola (46. Rivera), De Sisti - Boninsegna, Riva. 

Německo: Maier - Schnellinger, Vogts, Patzke (66. Held), Schulz - Beckenbauer, Overath, Seeler - Grabowski, Muller, Lohr (52. Libuda). 

MS 1986: Maradonova genialita položila Němce

Druhý titul pro argentinský fotbal, a díky Maradonovu umu. Jeden z nejslavnějších fotbalistů historie dostal la albiceleste přes brány čtvrtfinále a semifinále v roce 1986, v obou fázích se trefil dvakrát. Ve finále proti Německu se však ukázal v roli nahrávače.

Argentinci vedli po gólech José Luise Browna a Jorge Valdana. V poslední dvacetiminutovce však německý stroj pod vedením kouče Franze Beckenbauera zabral. "Němci začali hrát dlouhé míče do našeho vápna a dokázali srovnat," popisoval Maradona. Udeřili Karl-Heinz Rummenigge a Rudi Völler.

Maradonův moment přišel v 83. minutě, kdy vyslal Jorge Burruchagu přihrávkou z půli hřiště. Argentinský záložník utekl německé obraně a rozhodl o tom, že si jeho kolega Maradona potěžká zlatý pohár. "V těch chvílích možná vstoupil do hry bůh. Povedla se mi jedna přihrávka a Burruchaga šel sám na Schumachera," rozplývá se Maradona po více než třiceti letech.

Věčný smolař Beckenbauer se na lavičce Němců dočkal až o čtyři roky později, na úkor Maradony…

Argentina - Německo 3:2 (1:0)

Branky: 23. Brown, 55. Valdano, 83. Burruchaga - 74. Rummenige, 80. Völler. Rozhodčí: Romualdo Arppi Filho (Brazílie) - Erik Fredriksson (Švédsko), Berny Ulloa Morera (Kostarika). ŽK: Olarticoechea, Maradona, Enrique, Pumpido - Matthäus, Briegel. Diváci: 114 600.

Argentina: Pumpido - Cuciuffo, Brown, Ruggeri, Olarticoechea - Batista, Giusti, Enrique, Burruchaga (90. Trobbiani) - Maradona, Valdano.

Německo: Schumacher -  Jakobs - Förster, Briegel - Berthold, Eder, Magath (62. D. Hoeness), Matthäus,  Brehme - Rummenigge, Alofs (46. Völler).

Je nám líto, video expirovalo.
MS 1986: Maradona dovedl Argentinu k titulu

MS 2006: Loučení zadními dvířky, Zidana rozhodil Materazzi a Italové slavili

Francie přišla o svého lídra a podvědomě zřejmě i o naději. Před dvanácti lety hvězdný Zinédine Zidane neudržel nervy na uzdě a v prodloužení ve 110. minutě finále Francie proti Itálii v Berlíně dostal červenou kartu. Po provokacích italského beka Marca Materazziho jej udeřil hlavou do hrudi. 

Fotbalisté galského kohouta vedli od sedmé minuty zásluhou záložníka Realu Madrid Zidana, který proměnil penaltu. Po vyrovnání Materazziho si však další pokutový kop v rozstřelu nekopl. Stoper Interu Milán Zidana rozhněval slovy, že je synem teroristické děvky.

Italové získali titul mistra světa, penalty rozhodl střelou pod břevno Fabio Grosso. Na náměstí George Pompidoua v Paříži připomíná stěžejní moment finále sochařské dílo s názvem "Coup de tête" neboli "Úder hlavou". "Začínal jako pouliční fotbalista na předměstí Marseille La Castellane, končí jako pouliční rváč před očima celého světa," napsal tehdy britský deník The Guardian o trpkém konci jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob.

Itálie - Francie 2:1 (1:1, 1:1) na penalty 5:3

Branky: 19. Materazzi - 7. Zidane z pen. Penalty proměnili: Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Piero, Grosso - Wiltord, Abidal, Sagnol. Neproměnil: Trezeguet (Fr.). Rozhodčí: Elizondo - García, Otero (všichni Argentina). ŽK: Zambrotta - Sagnol, Diarra, Malouda. ČK: 110. Zidane (Fr.). Diváci: 69 000 (vyprodáno).

Itálie: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso - Camoranesi (86. Del Piero), Gattuso, Pirlo, Perrotta (61. Iaquinta) - Totti (61. De Rossi), Toni. Trenér: Lippi.

Francie: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribéry (100. Trezeguet), Vieira (56. Diarra), Makelele, Malouda - Zidane - Henry (107. Wiltord). Trenér: Domenech.

Je nám líto, video expirovalo.
MS 2006: Titul Italů a finále se zkratem Zidana
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články