Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Barcelona - Real Madrid

SESTŘIH: Švýcaři udolali Finy, hrdinou zápasu byl dvougólový Fiala

Švýcaři v posledním utkání základní skupiny A dokázali porazit Finy 3:1 a odsunuli tak české hokejisty na třetí místo tabulky. Sami se posunuli na druhou příčku a ve čtvrtfinále je tak čeká duel s Německem. Finský celek měl již před utkáním jistotu, že skončí ve skupině čtvrtý a v play-off se utká se Švédskem. Hrdinou zápasu se stal Švýcar Kevin Fiala, který dva góly dal a na jeden nahrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko – Švýcarsko

Největší šanci bezbrankové úvodní části měl v 10. minutě Švýcar Nico Hischier, ale Harriho Säteriho zblízka nepřekonal. Potom se Finové ubránili při vyloučení Olivera Kapanena a na začátku druhé části i při trestu kapitána Mikaela Granlunda, který byl vyloučen necelé tři sekundy před koncem první třetiny. Švýcaři do pauzy zkusili hru v šesti proti čtyřem bez gólmana Akiry Schmida.

Ke konci početní výhody si s tečí Nina Niederreitera po pokusu Romana Josiho poradil Säteri. Při plném počtu hráčů na ledě zneškodnil finský gólman i ránu Fabriceho Herzoga. V čase 25:14 se dostal k puku po střele Romaina Loeffela Kevin Fiala a bekhendovým blafákem otevřel skóre.

Za 132 sekund už vedli Švýcaři 2:0. Nino Niederreiter nabil za levý kruh Andreovi Glauserovi. V 29. minutě sice nahození Sakua Mäenalanena tečoval za Schmida Granlund, ale po trenérské výzvě Švýcarů gól neplatil kvůli předchozímu ofsajdu. V čase 37:51 už při vyloučení Andrese Ambühla snížil po Granlundově přihrávce Jere Innala střelou z pravého kruhu.

V úvodu závěrečné části měl Innala šanci na vyrovnání, na druhé straně neproměnil příležitost veterán Ambühl. Při jeho vyloučení v 51. minutě Švýcaři ubránili náskok, Schmid si potom poradil i se střelou Mikka Lehtonena. V čase 56:33 nabídl Niederreiter v přečíslení puk Fialovi, který opět vyzrál na Säteriho bekhendovým zakončením a zpečetil výhru. Posledních 111 sekund ještě Finové dohrávali bez Granlunda, který dostal za krosček na Glausera trest na pět minut a do konce utkání.

Finsko – Švýcarsko 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 38. Innala (Mikael Granlund, M. Lehtonen) – 26. Fiala (Loeffel), 28. Glauser (Niederreiter, Fiala), 57. Fiala (Niederreiter). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Fraňo (ČR) – Wyonzek (Kan.), Zunde (Lot). Vyloučení: 2:2, navíc Mikael Granlund (Fin.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 17 118

Finsko: Säteri – Jesper Mattila, O. Määttä, Vittasmäki, M. Lehtonen, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola – Jormakka, Björninen, Mäenalanen – Pakarinen, Mikael Granlund, Innala – Puljujärvi, O. Kapanen, P. Puistola – Jääskä, Hyry, Helenius. Trenér: J. Jalonen.

Švýcarsko: Schmid – Glauser, Josi, Kukan, Jung, Loeffel, Marti, Fora – Niederreiter, Hischier, Fiala – Ch. Bertschy, Thürkauf, Andrighetto – Simion, Senteler, Herzog – Ambühl, Haas, Scherwey – Kurashev. Trenér: Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články