Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

SESTŘIH: První útok rozložil Brity. Červenka přihrál na čtyři góly, na dva Sedlákovi

Další tři body do tabulky skupiny A, se kterými se počítalo. Nastřádáno jich má český tým nyní patnáct. V utkání s Velkou Británií zazářil první útok a výrazně přispěl k vítězství 4:1. Roman Červenka odehrál velký zápas, když zapsal čtyři asistence. Lukáš Sedlák dvakrát skóroval a připsal si jednu přihrávku. Mezi střelce se zapsali i Jakub Krejčík a Ondřej Kaše. Do zápasu zasáhl hned po příletu ze zámoří Martin Nečas, ale nebodoval.

První útok jako by chtěl dokázat, že po možném příjezdu útočníků z Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachy je není třeba rozdělovat. Červenka (0+4), Sedlák (2+1) a Kaše (1+1) hráli ve velké pohodě. "Dobře jsme začali jako lajna, vyšla nám první střídání a od toho se zápas odvíjí. Ale vesměs je to jedno, kdo dá góly, příště se prosadí někdo jiný," řekl kapitán Červenka. 

"Cítili jsme se dobře, ale i proti Rakousku nám to šlapalo, akorát jsme nedali góly. V první třetině proti Rakušanům to měl být ode mě jasný gól, pak by to také vypadalo jinak. Teď to tam spíš jen napadalo, než že bychom hráli úplně nejlepší zápas," přidal Sedlák.

Nečas se necítil optimálně

Příjezd Nečase znamenal změny v útočných formacích. Forvard Caroliny Hurricanes se připojil ke druhému útoku po bok Ondřeje Paláta a Davida Tomáška. "Necítil jsem se moc dobře, ale bylo dobrý to rozjezdit. Myslím si, že je to dobrá příprava na Kanadu. Ještě se musím trochu dospat a budu v pohodě. Není na co čekat, unavený bych byl tak jako tak. Kdybych se takto cítil v play-off a hrál takto v play-off, tak si myslím, že bych se na led moc nedostal," pousmál se Nečas. 

Dominik Kubalík se tedy posunul do třetí formace vedle Daniela Voženílka a Matěje Stránského. Ze sestavy vypadl kvůli zranění David Kämpf, zřejmě následkem hitu soupeře v předchozím utkání s Rakouskem.

V první třetině podle očekávání dominovali Češi. Jako první se přihlásila o slovo první útočná formace. Červenka hned po patnácti sekundách mířil přesně k tyčce Bena Bownse, ale britský gólman stihl zakročit. Duel s Červenkou o chvíli později opět vyhrál, ale u dorážky byl nejrychleji Sedlák a otevřel skóre.

Klasická střela Jakuba Krejčíka znamenala odskočení na stav 2:0. Obránce Sparty předváděl dobrou ránu zápěstím pravidelně v play-off extraligy a na šampionátu si už také tímto způsobem otevřel gólový účet. A to ještě v první části další bek Libor Hájek trefil tyč.

Statistiky utkání Česko – Velká Británie
zdroj: Wisehockey.com

Už po 36 sekundách druhé třetiny Češi navýšili stav na 3:0. Perfektně sehrál přečíslení dva na jednoho Červenka se zakončujícím Sedlákem. "Roman dokazuje, jak je to skvělý hráč a nahrávač. Dokáže vás najít přes hokejku, žabičkou do prázdné brány," ocenil Sedlák.

Oba elitní čeští útočníci byli rozparádění a v přesilovce vyzvali po souhře na jeden dotek třetího do party Ondřeje Kašeho ke skórování na 4:1. "Roman to tam krásně viděl, jak se situace vyvrbí, a jen jsme to sehráli. Je dobře, že jsme si dali puk přesně a rychle. Pak je to těžké bránit," popsal Sedlák.

Předtím Britové zkazili Dostálovi myšlenky na vychytanou nulu. Přesilovou hru sehráli povedeně a z Litvínova známý Liam Kirk narýsoval gólovou kolmici na Evana Moseyho. V poslední třetině mohl svůj skvělý výkon Červenka ještě vylepšit gólem. Šanci po přihrávce Jakuba Fleka a poté střelu z levého kruhu však neproměnil.

"Škoda, že jsme nedali víc branek, protože jsme na to měli územní převahu. Britský brankář ale podal výborný výkon. Ve druhé třetině už náš výkon nebyl takový, ale dali jsme dva góly, hlavně z přesilovky. Potom už jsme si to ve třetí třetině pohlídali. Myslím, že celkově to bylo utkání, které jsme měli pod kontrolou," uvedl kouč reprezentace Radim Rulík.

Česko – Velká Británie 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. L. Sedlák (Červenka, Krejčík), 5. Krejčík (Gudas, Červenka), 21. L. Sedlák (Červenka, O. Kaše), 33. O. Kaše (L. Sedlák, Červenka) – 23. Mosey (Kirk, O'Connor). Rozhodčí: Pearce (Kan.), Tscherrig – Fuchs (oba Švýc.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1. Diváci: 17 413 (vyprodáno).

Sestavy:

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – Nečas, Tomášek, Palát – M. Stránský, D. Voženílek, D. Kubalík – Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Velká Británie: Bowns – D. Phillips, O'Connor, M. Richardson, Ruopp, Sam Jones, Halbert, Mosey, Batch – Curran, Perlini, Kirk – Dowd, Neilson, Lake – Betteridge, Lachowicz, Norris – Duggan, Davies, Critchlow. Trenér: P. Russell.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články