Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

SESTŘIH: Němci rozdávali hokejovou radost i proti Kazachstánu, výhru 8:2 dirigovali Stachowiak s Peterkou

Obhájci stříbra Němci si připsali druhou vysokou výhru za sebou. Po vítězství 8:1 nad Lotyšskem rozstříleli osmi góly také Kazachstán a nakročili do čtvrtfinále. Na výhře 8:2 se gólem a třemi asistencemi podílel John Peterka, čtyři přihrávky posbíral Wojciech Stachowiak. "Odehráli jsme dobré utkání," pochvaloval si německý kapitán Moritz Müller.

"Po nevydařených zápasech se Švédskem a USA jsme věděli, že se musíme zlepšit, a daří se nám to," řekl zkušený bek. "Začali jsme dobře, pak ale trochu polevili a dali Kazachstánu šanci. Dokázali jsme to však zastavit," dodal Müller.

Německu vyšel ideálně vstup do utkání a již po 62 sekundách hry se dostalo do vedení. Brankář Šutov sice dokázal zlikvidovat první dvě střely, od brusle spoluhráče Metalnikova se ale puk odrazil za jeho záda.

O 82 sekund později přidal druhý gól Tuomie, trefil se přesně k tyči. Gólman Grubauer si první zákrok připsal až v 7. minutě, krátce poté ale Kazachstán snížil.

V první přesilové hře využil překvapivou zpětnou přihrávku Rymareva kapitán Starčenko. Kazaši následně se soupeřem srovnali krok, vyrovnat se jim ale nepodařilo.

Na konci první třetiny měl velkou příležitost po rychlém protiútoku Kahun, Šutov ale střelu vyrazil. Hned po 71 sekundách druhé části Němci přidali třetí gól, když se prosadil Peterka.

Blízko snížení byl Savickij, trefil ale tyč. V následné přesilovce poté Grubauer vychytal Panjukova. Vydařenou herní pasáž Kazachů zakončila další tyčka, kterou nastřelil Muchametov.

Místo snížení přišly německé branky. Ve 29. minutě potrestal chybu soupeře v rozehrávce Reichel, jenž překonal Bojarkina, který po třetím gólu nahradil Šutova.

Další branku Wissmanna sice rozhodčí po kontrole u videa odvolali s odkazem na ofsajd, který vydařené akci předcházel, ve 36. minutě se již v souladu s pravidly prosadil Kälble.

Ve 49. minutě mohl navýšit německé vedení Kahun, český rodák však nenašel recept ani na druhého kazašského brankáře. Krátce poté Bojarkina překonal po vydařené kombinaci Reichel a připsal si druhý gól v utkání.

Následně sice snížil Koroljov, ale poslední slovo měli němečtí střelci. V oslabení se prosadil Tiffels a na konečných 8:2 upravil Kastner.

"Jsme frustrovaní, prohráli jsme počtvrté za sebou," řekl kazašský obránce Tamirlan Gajtamirov. "Začali jsme opravdu špatně, takhle hrát nemůžeme. Potřebujeme vyhrávat. Musíme hrát lépe v obraně, trpělivě a také potřebujeme využívat šance," podotkl.

Německo – Kazachstán 8:2 (2:1, 3:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 2. Szuber (Stachowiak, Peterka), 3. Tuomie (Kastner, Ugbekile), 22. Peterka (Stachowiak, Wissmann), 29. Reichel (Pföderl), 36. Kälble (Peterka, Stachowiak), 51. Reichel (Peterka, Stachowiak), 55. Tiffels (Sturm), 59. Kastner (Ehl, Tuomie) – 8. Starčenko (Rymarev, Panjukov), 52. Koroljov (Bojko, Asetov). Rozhodčí: M. Holm (Švéd.), Vikman (Fin.) – N. Briganti (USA), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 8479.

Německo: Grubauer – Wissmann, J. Müller, Szuber, M. Müller, Wagner, Kälble, Fohrler, Ugbekile – Pföderl, Michaelis, Ehliz – Peterka, Stachowiak, Reichel – Kahun, Sturm, Tiffels – Ehl, Kastner, Tuomie. Trenér: Kreis.

Kazachstán: Šutov (22. Bojarkin) – Metalnikov, Beketajev, Orechov, Danijar, Dichanbek, Breus, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Omirbekov, Starčenko – Michajlis, Muchametov, Muratov – Savickij, Šesťakov, Panjukov – Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články