Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Zlatá Evropská liga žen 2024

Na MS dominuje statisticky Josi. Kämpf se osvědčil na buly, Kubalík prokázal tvrdou ránu

Mistrovství světa v Praze a Ostravě se přehouplo do druhé části základních skupin a nabízí se tak první pohled do individuálních rozšířených statistik. Až na Norsko a Velkou Británii mají všechny týmy po čtyřech duelech. Z dat oficiální databáze Wisehockey vyplývá, že turnaj si zatím podmaňuje ve třech statistických ohledech švýcarská hvězda Roman Josi. Pozadu nezůstali ani čeští útočníci David Kämpf a Dominik Kubalík, dostali se mezi top pětku ve dvou kategoriích.

Roman Josi si kryje puk před Ondřejem Kašem
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Nejpilnější střelec

1. Roman Josi (Švýcarsko) – 28 střel
    Jere Innala (Finsko) 
3. Brady Tkachuk (USA) – 27 střel
4. Janis Jaks (Lotyšsko) – 26 střel
    Cole Caufield (USA)
    Phillip Bruggisser (Dánsko)
*všechny střelecké pokusy (na/mimo branku, zblokované)

Nejlepší střelec mezi obránci v základní části NHL (23 branek) je lídrem i na mezinárodní scéně. Švýcar Roman Josi společně s finským útočníkem Jere Innalou nejčastěji napřáhnul ke střele. Kapitán Nashvillu si připsal ze svých 28 střel dvě branky a dokonce slibuje zlepšení. "Se svou hrou jsem zatím spokojený, ale stále tam vidím prostor ke zlepšení. Ještě si musím zvyknout na náš systém hry a zlepšovat se každým zápasem. Jsem ale hlavně rád, že vyhráváme," řekl Josi.

Produktivita

1. Roman Josi (Švýcarsko) – 8 (2+6)
2. Yasin Ehliz (Neměcko) – 7 (1+6)
3. Oliver Kapanen (Finsko) – 6 (6+0)
4. Connor Bedard (Kanada) – 6 (5+1)
5. Nico Hischier (Švýcarsko) – 6 (4+2)

Zase ten Josi. Lídr švýcarského týmu režíruje ofenzivu z modré čáry. Švýcarsko má dva zástupce v top pětce produktivity. Zdatně Josimu sekunduje i další kapitán týmu v NHL, Nico Hischier z New Jersey. Za zmínku stojí také Oliver Kapanen. Synovec úspěšného strýce Sami Kapanena je nejlepším střelcem turnaje se šesti trefami a říká si o šanci v NHL stejně jako jeho rodinný předchůdce.

Je nám líto, video expirovalo.
Hattrick Olivera Kapanena

Nejtvrdší střela

1. Adil Beketajev (Kazachstán) – 162,38 km/h
2. Markus Lauridsen (Dánsko) – 156,82 km/h
3. Stephane Da Costa (Francie) – 154,37 km/h
4. Phillip Bruggisser (Dánsko) – 154,35 km/h
5. Dominik Kubalík (Česko) – 152,27 km/h

Největší rychlost nabral zatím na mistrovství světa puk vyslaný z hole Kazachstánce Adila Beketajeva. Mezi ranaře patří i Dominik Kubalík, který uzavíra elitní pětku. V prvních čtyřech zápasech se snažil protrhnout střeleckou smůlu, což se mu povedlo ve středu proti Dánsku. "Škoda jen, že ty střely ostatní blokují zatím. To je mi jich celkem líto," smál se český útočník v rozhovoru pro ČT sport.

Nejrychlejší bruslař

1. Dylan Cozens (Kanada) – 38,13 km/h
2. Luke Hughes (USA) – 37,89 km/h
3. Cole Shudra (Velká Británie) – 37,66 km/h
4. Rodrigo Abols (Lotyšsko) – 37,3 km/h
5. Maciej Urbanowicz (Polsko) – 37,3 km/h

Útočník, který na šampionátu zatím vyvinul největší rychlost, je budoucností Buffala. Na mistrovství světa je podruhé a daří se mu i střelecky. Třiadvacetiletý Kanaďan Dylan Cozens vstřelil ve čtyřech zápasech tři branky. Ve statistice vyvinuté rychlosti je za ním hned v závěsu další zámořský mladík Luke Hughes z USA.

Kontrola puku

1. Erik Karlsson (Švédsko) – 7:56
2. Zach Werenski (USA) – 7:15
3. Stian Solberg (Norsko) – 7:10
4. Roman Josi (Švýcarsko) – 6:59
5. Janis Jaks (Lotyšsko) – 6:55

Není důležité jen vyvinout rychlost, ale také dobře kontrolovat puk. Zatím nejčastěji se s ním mazlí na turnaji švédský hvězdný obránce Erik Karlsson. Není divu, na tuto hru je prostě zvyklý a předváděl ji při angažmá v Ottawě, San Jose i nyní Pittsburghu. Tre kronor sází na dobrou rozehrávku od beků, kteří jsou výborně technicky vybavení. Druhý ve statistice je také šikovný obránce Columbusu Zach Werenski.

Nejvíce přihrávek

1. Zach Werenski (USA) – 166
2. Erik Karlsson (Švédsko) – 159
3. Mikko Lehtonen (Finsko) – 154
4. Rasmus Dahlin (Švédsko) – 153
5. Seth Jones (USA) – 150

Opět dvojice Karlsson – Werenski, jen si hráči prohodili pořadí. Více úspěšných přihrávek na šampionátu má americký bek. Této statistice dominují obránci, kteří zakládají akce od vlastní branky a řídí hru na modré čáře v ofenzivní zóně. Patří mezi ně také Mikko Lehtonen z Curychu, Rasmus Dahlin z Buffala a Seth Jones z Chicaga.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko – USA

Čas na ledě

1. Roman Josi (Švýcarsko) – 24:50
2. Zach Werenski (USA) – 24:34
3. Stian Solberg (Norsko) – 23:11
4. Janis Jaks (Lotyšsko) – 23:10
5. Yohann Auvitu (Francie) – 22:48

Na šampionátu je ho plný led. Opět se bavíme o Josim. Stěžejní bek Švýcarů a jedna z největších postav turnaje. V průběhu zápasu skočí ze střídačky na led nejvíce ze všech hráčů. Průměr střídání činí 32,3. "Je světová extratřída a jsme rádi, že ho tady máme. Nabízí nám toho strašně moc. Když mluví, posloucháte, protože víte, že hokeji rozumí," nešetří chválou na spoluhráče Jonas Siegenthaler.

Vyhraná buly

1. John Tavares (Kanada) – 76,74 % (počet buly 43/vyhraná 33)
2. Brady Tkachuk (USA) – 70,27 % (37/26)
3. David Kämpf (Česko) – 67,24 % (58/39) 
4. Kevin Hayes (USA) – 66,67 % (27/18)
5. Pierre-Edouard Bellemare (Francie) – 65,38 % (78/51)

Právě proto posílil Kanadu. Tedy samozřejmě i kvůli bodovému přísunu (3 zápasy – gól a dvě asistence), ovšem John Tavares z Toronta přijel vyhrávat buly. Celkově jich ze 43 příležitostí vně kruhu prohrál jen deset. Za zkušeným třiatřicetiletým centrem příliš nezaostává ani třetí v pořadí David Kämpf, shodou okolností parťák Tavarese z kádru Maple Leafs.

Zblokované střely

1. Max Krogdahl (Norsko) – 9
    Christian Kaasastul (Norsko) – 9
    Thomas Berg-Paulsen (Norsko) – 9
4. Hugo Gallet (Francie) – 7
    Janis Jaks (Lotyšsko) – 7

V tabulce obětavosti vládnou Norové, také vzhledem k tomu, že mají nejvíce odehraných zápasů a ten poslední byl proti Kanadě, kdy lehali do střel o sto šest. Několik střel schytali také při přesilovce v severském derby proti Finsku a pak skórovali pozoruhodný gól. Lobem vyzval Johannes Johannesen k úniku Maxe Krogdahla, který využil tentokrát obětavosti svých kolegů. Jinak vede statistku zblokovaných střel. 

Souboje o puk

1. Juraj Slafkovský (Slovensko) – 85
2. Pierre-Edouard Bellemare (Francie) – 83
3. Rodrigo Abols (Lotyšsko) – 79
4. Krystian Dziubinski (Polsko) – 75
5. Jordann Perret (Francie) – 74

Soubojovost, nebát se jít do prostor, kde to bolí. Ve statistice "potlučenosti" by možná také slovenský útočník Juraj Slafkovský vyhrál. Ofenzivní hvězda týmu má zatím nejvíce podstoupených duelů o puk na šampionátu. Je agilní, emocemi nešetří, dokáže se do zápasu vžít, a to Slováci od svého klíčového forvarda potřebují. Poptávka je ovšem po gólech. Ve čtyřech zápasech totiž hráč Montrealu neskóroval, zapsal ale čtyři asistence.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA – Slovensko
Zdroj
iihf.wisehockey.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články