Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kvalifikace na ME žen 2025

SESTŘIH: Švédové bojovali s nepřesností i s brankářem Bojarkinem, nakonec ale Kazachstán udolali

Švédsko zůstává na letošním mistrovství světa posledním týmem, který zatím neztratil ani bod. Tre Kronor dominují ostravské skupině a vítězstvím nad Kazachstánem 3:1 si prakticky zajistili postup do čtvrtfinále. Nejvýraznější postavou utkání byl brankář Nikita Bojarkin, který si připsal 41 úspěšných zákroků.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kazachstán – Švédsko

Vysoce favorizovaní Seveřané byli od první minuty lepším týmem a vytvořili si až drtivou herní převahu. Dlouho se jim ale nedařilo překonat brankáře Bojarkina, který dostal šanci místo odpočívající jedničky Šutova.

Až v 11. minutě uspěl s přesnou střelou Marcus Johansson. Další šanci stejného hráče Bojarkin zlikvidoval a nepřišli si na něj ani Frödén nebo Kempe. Zatímco Bojarkin v první třetině čelil 15 střelám, jeho protějšek Ersson si připsal jen jeden zákrok.

Obraz hry se nezměnil ani ve druhé části. Zvýšit švédské vedení mohl ze samostatného nájezdu Raymond, ale neuspěl stejně jako později Zetterlund. V polovině utkání mohlo nečekaně udeřit na druhé straně. Starčenko ale nestihl ideálně zakončit.

Ofenzivní statistiky utkání
zdroj: wisehockey.com

Dokonce v oslabení se do šance dostal Panjukov, nedokázal však puk včas posunout do odkryté branky. Druhý gól nakonec Švédové přidali paradoxně při přesilovce soupeře, kdy se po rychlém protiútoku prosadil Linus Johansson.

Hned na začátku třetí třetiny překonal Bojarkina Zetterlund. Ve 46. minutě se přesně pod horní tyč trefil Beketajev a šestou kazašskou střelou v utkání, která mířila na branku, snížil. Kazaši následně ožili, více zdramatizovat duel se jim ale nepodařilo.

Kazachstán – Švédsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 46. Beketajev (Rymarev, Starčenko) – 11. M. Johansson (Burakovsky, Brodin), 36. L. Johansson (Frödén, Pettersson), 42. Zetterlund (Lundeström). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Pearce (Kan.) - Briganti (USA), Hofer (Rak.). Vyloučení: 3:2, navíc Muchametov (Kaz.) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 5378.

Kazachstán: Bojarkin – Metalnikov, Beketajev, Orechov, Danijar, Dichanbek, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Omirbekov, Starčenko – Michajlis, Muchametov, Muratov – Musorov, Šulga, Panjukov – Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev.

Švédsko: Ersson – Brodin, Dahlin, Karlsson, Hedman, Pettersson, Heed – Burakovsky, Holmberg, M. Johansson – Raymond, Eriksson Ek, Kempe – Zetterlund, Lundeström, Sörensen – Frödén, L. Johansson, Grundström – Friberg. Trenér: Hallam.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články