Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME v atletice 2024

SESTŘIH: Kanaďané další zaváhání nedopustili a po skalpu Norů vedou skupinu A

Po nezapomenutelném thrilleru s Rakouskem už Kanada dalšího papírově slabšího soupeře na mistrovství světa nepodcenila. Až do úvodu třetí části nepustila Norsko ke střele na branku a nakonec zvítězila 4:1, což ji posunulo zásluhou lepšího skóre na první místo ve skupině A. Dva body za dvě nahrávky si připsal obránce Jamie Oleksiak, asistenci zaznamenal i brankář Nico Daws.

Norové nastoupili stejně jako ve třetím utkání na turnaji proti Finsku bez hvězdného Matse Zuccarella z Minnesoty. Poprvé se zařadil do sestavy další útočník Emilio Pettersen, jemuž skončila sezona na farmě Dallasu. Hned ve 4. minutě mohl otevřít skóre, ale nemířil přesně.

Norskému brankáři Henriku Haukelandovi o chvíli později pomohla horní tyčka po střele Dylana Guenthera. Kanada se potom ubránila při trestu Ridlyho Greiga a sama nevyužila přesilovku při vyloučení Eskilda Bakkeho Olsena. V čase 11:50 už se favorit dostal do vedení. Kaiden Guhle našel před brankou Brandona Taneva, který usměrnil puk za Haukelanda. V závěru úvodní části při pobytu Brandona Hagela na trestné lavici ujel v oslabení Greig, ale zakončení se mu nepodařilo.

Po 136 sekundách druhé části Kanaďané zvýšili vedení. Po pasu Bowena Byrama doklepl puk do odkryté svatyně Andrew Mangiapane. Další možnost měl při vyloučení Stiana Solberga Pierre-Luc Dubois. V polovině druhé třetiny nepřekonali Haukelanda ani Jack McBain s Jaredem McCannem. Stav se nezměnil ani při vyloučení Maxe Krogdahla.

Statistiky utkání Kanada – Norsko
zdroj: wisehockey.com

Za 40 minut neměli Norové na kontě jedinou střelu na branku. Nakonec si jich připsali šest. Hned v úvodu třetího dějství snížil Solberg. Na začátku 47. minuty se navíc nechal vyloučit hvězdný kanadský mladík Connor Bedard. Jenže místo možného vyrovnání vypíchl Seveřanům kotouč Dylan Cozens, s přehledem zakončil přečíslení dvou na jednoho a vrátil Kanaďanům dvoubrankový náskok.

Norský kapitán Patrick Thoresen byl v závěru blízko, aby koncovku přece jen ještě zdramatizoval. Po jeho teči měl Daws plné ruce práce, ale nakonec zastavil puk ještě před brankovou čárou. Více než dvě a půl minuty před koncem sáhli Norové ke hře bez gólmana, k pojistce toho využil McCann.

Kanada – Norsko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. B. Tanev (Guhle, McBain), 23. Mangiapane (Byram, Oleksiak), 47. Cozens, 59. McCann (Daws, Oleksiak)  43. Solberg (E. Ö. Salsten, N. Steen). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Kaukokari  Nikulainen (oba Fin.), Hynek (ČR). Vyloučení: 3:3. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 16 418.

Kanada: Daws  Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger  McCann, McBain, B. Tanev  Dubois, Tavares, Hagel  Bedard, Paul, Guenther  Bunting, Cozens, Mangiapane  Greig. Trenér: Tourigny.

Norsko: Haukeland  Johannesen, Solberg, I. Hansen, Nörstebö, Krogdahl, Kaasastul  Brandsegg-Nygard, P. Thoresen, Pettersen  Bakke Olsen, E. Ö. Salsten, Martinsen  N. Steen, Vikingstad, Berg Paulsen  T. Olsen, H. Ö. Salsten, Rönnild. Trenér: T. Johansson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články