Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

SESTŘIH: Rakousko si senzačně vyšláplo na Finsko, v poslední sekundě rozhodl Baumgartner

Po dechberoucím comebacku proti Kanadě, které podlehli 6:7 po prodloužení, si hokejisté Rakouska připsali historické vítězství nad Finskem 3:2. Favorizovaní Suomi sice vedli 2:0, ale svěřenci Rogera Badera dokázali výsledek otočit. Hrdinou se stal Benjamin Baumgartner, jenž skóroval v poslední vteřině a rakouské příznivce v O2 areně dostal do varu.

Úřadující olympijští šampioni z Finska si připsali druhou porážku ze čtyř utkání na turnaji. Tu první jim připravila v úvodním zápase česká reprezentace, která se radovala po vítězství 1:0 po samostatných nájezdech.

Rakušané jsou po úvodním nezdaru s Dány postrachem favoritů. Švýcarům podlehli 5:6 gólem v oslabení až 51 sekund před koncem. Proti Kanaďanům získali bod, když ve třetí třetině vyrovnali z 1:6 na 6:6 a nakonec prohráli 6:7 v prodloužení.

V patnáctém souboji se Suomi uspěli poprvé. Dosud proti nim měli na kontě vedle třinácti porážek jen remízu 3:3 z mistrovství světa v Petrohradu v roce 2000 a skóre 24:76.

"Pocity nejde ani popsat. Finsko je vynikající hokejová země a myslím, že porazit je na mistrovství světa je to nejlepší, co se rakouskému hokeji podařilo za hodně dlouhou dobu. Jsme na náš tým velice hrdí," řekl po utkání Baumgartner. "Myslel jsem, že už bylo po siréně, ale nebylo. Dvě desetiny, to je těsné. Těsnější to být nemůže."

Hrdina Baumgartner

Finové se ujali vedení po 171 sekundách. Iiro Pakarinen vyhrál u zadního mantinelu souboj se Stevenem Strongem a Saku Mäenalanen po jeho přihrávce překonal Davida Kickerta. V čase 8:06 navíc favorit zvýšil díky Oliveru Kapanenovi, který se trefil z otočky z pozice mezi kruhy k levé tyči. Dvacetiletý nováček na velké mezinárodní akci si polepšil na šest branek ze čtyř utkání na turnaji. Vzápětí při trestu Paula Stapelfeldta přestřelil Jeremu Innala.

Statistiky utkání Finsko – Rakousko
zdroj: wisehockey.com

Ve 24. minutě se ale Rakušané dočkali snížení, po přihrávce Thomase Raffla překonal Harriho Säteriho Mario Huber. Srdnatě hrající svěřenci kouče Badera měli možnost vyrovnat ve dvou přesilovkách v rychlém sledu po vyloučení Olivera Kapanena a Juusa Riikoly. Ve 45. minutě se dokonce při trestu Patrika Puistoly radovali z gólu, ale předčasně, protože trefu Dominica Zwergera sudí Tobias Björk a Michael Tscherrig neuznali kvůli postavení kapitána Thomase Raffla v brankovišti.

Bader si vzal ještě trenérskou výzvu a jeho tým se pak musel bránit v oslabení. V 50. minutě už smazal ztrátu střelou od modré pod horní tyč obránce Thimo Nickl. Rakušané se ubránili při vyloučení Bernda Wolfa a poté mohl rozhodnout Jusso Riikola, jehož ránu vytěsnil se štěstím držadlem hole Kickert. Místo toho se radoval soupeř. Baumgartner si vybruslil v útočném pásmu zpět k modré čáře a jeho nahození přes clonu zapadlo za Säteriho.

"Když dali svůj první gól, už jsme se nedokázali vrátit do hry. Takový je prostě hokej. Odvedli výbornou práci a byli za to na konci odměněni," uvedl finský kapitán Mikael Granlund. "My tady nepodceňujeme nikoho. Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Hrají na turnaji velmi dobře," dodal Granlund.

Finsko – Rakousko 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 3. Mäenalanen (Pakarinen, Vittasmäki), 9. O. Kapanen (Riikola, Kaski) – 24. M. Huber (Raffl, Nissner), 50. Nickl (Nissner, M. Huber), 60. Baumgartner (Haudum, Ganahl). Rozhodčí: Bjork (Švéd.), Tscherrig (Švýc.) – Wyonzek (Kan.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 15 387.

Finsko: Säteri – M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, Vittasmäki – V. Puustinen, Mikael Granlund, Innala – Puljujärvi, O. Kapanen, A. Oksanen – Jääskä, Hyry, Puistola – Pakarinen, Björninen, Mäenalanen. Trenér: J. Jalonen.
Rakousko: Kickert – Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Stapelfeldt, Zündel – T. Raffl, Nissner, M. Huber – Zwerger, Rossi, Schneider – Ganahl, Baumgartner, Haudum – P. Huber, Thaler, Rohrer. Trenér: Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články